Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ομάδα εθνική

Ομάδα εθνική
Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ*
barbounakisbabis@yahoo.gr

Αναμφίβολα η πορεία της χώρας μας υπό το σχεδιασμό διάσωσης της οικονομίας της ευρωζώνης και του ΔΝΤ προκαλεί κοινωνικούς κραδασμούς και ισχυρές πολιτικές αναταράξεις. Η μετρολογία, όπως την αποκάλεσε ο πρωθυπουργός, πολλές φορές οξύνει τις κοινωνικές αντιδράσεις και δρα αρνητικά στο σχέδιο σωτηρίας. Το δυσάρεστο κλίμα διαδίδεται πιο εύκολα και είναι πολλές φορές παραπλανητικό και άδικο. Σκεφτείτε οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ να ακολουθούσαν το ρεύμα της κοινής γνώμης στον τόπο τους, που εντέχνως από τα ΜΜΕ είχε καλλιεργηθεί, και να αρνιόνταν σε μας τελικά την οικονομική βοήθεια...

Ο πρωθυπουργός στην τελευταία του ομιλία στη Θεσσαλονίκη προσπάθησε να είναι καθησυχαστικός στέλνοντας ένα μήνυμα σε ήπιους τόνους σε μια κοινωνία που βράζει έχοντας αντιληφθεί ότι είναι δυσδιάκριτοι οι τρόποι εξόδου από αυτήν την κρίση. Είναι ίσως η πιο κατάλληλη εποχή για να φτιάξουμε ομάδα. Ομάδα εθνική που θα δουλέψει συλλογικά για να βγει επιτέλους η χώρα από αυτήν την αρνητική πορεία που τα τελευταία χρόνια κληρονομήσαμε. Χρειάζεται οπωσδήποτε κοινή δράση συνειδητοποιημένων πολιτών που θα απαιτούν τα δικαιώματά τους αλλά και θα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιδράσουμε κι όχι να περιμένουμε να δίνονται όλες οι λύσεις και οι κατευθύνσεις από την κυβέρνηση. Πρέπει όμως και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνεισφέρουν με το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο «Καλλικράτης». Είναι η εποχή που η σχέση πολίτη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι στέρεη. Ήταν αναγκαίο το Υπουργικό Συμβούλιο που τόσο συζητήθηκε για το αν έπρεπε ή όχι να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη να έρθει σε επαφή με τα προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ήταν το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε στην πόλη μας μετά το 1915, οπότε είχαμε την κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη Βενιζέλου – Κουντουριώτη – Δαγκλή.

Χρειάζεται, παράλληλα, να ανακαλύψουμε τις πρακτικές να εναρμονιστούμε μαζί τους, με αντίστοιχους φορείς της Ευρώπης. Πώς αντιμετωπίζεται, για παράδειγμα, ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ολλανδία ή στη Δανία και πώς μπορούμε να εναρμονιστούμε εμείς. Εάν θέλουμε να συγκλίνουμε με την Ευρώπη, θα πρέπει να μελετήσουμε τις πρακτικές και τα μέτρα που έχουν πάρει κανόνες και λειτουργίες, οικονομικά και κοινωνικά ανεπτυγμένων χωρών που θα βοηθήσουν να βελτιώσουμε τις δικές μας επιδόσεις.



* Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης