Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Οι Θεσσαλονικείς Πεζογράφοι του Αιώνα-Απολογισμός Εκδήλωσης


«Οι Θεσσαλονικείς Πεζογράφοι του Αιώνα» ήταν το θέμα της εκδήλωσης του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου «Αλέξανδρος» την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012, στο πλαίσιο του έτους εορτασμού των 100 χρόνων της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης 1912 – 2012.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώσθηκαν τα ονόματα 100 Θεσσαλονικέων Πεζογράφων του Αιώνα και διαβάστηκαν αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από σύγχρονους λογοτέχνες, δημοσιογράφους και συγγενικά πρόσωπα ορισμένων από τους πεζογράφους.
Συγκεκριμένα
Γιώργο Βαφόπουλο διάβασε η Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, Θεοφύλακτο Θεοφφυλάκτου ο Δημήτρης Νικολούδης, Γιώργο Ιωάννου, ο Κώστας Μπλιάτκας, Γιώργο Κάτο η Μελίτα Τόκα Καραχάλιου, ο Νίκο Μπακόλα ο Χριστόφορος Μπακόλας, Αλμπέρτο Ναρ ο Λέων Ναρ, Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη ο Νίκος Θεοδωράκης, Κλεοπάτρα Πολύζου-Μαμέλη ο Κώστας Μαμέλης, Μαρίνο Χαραλάμπους η Μαριάνα Βιλδιρίδη και Τάσο Χατζητάτση η Αλεξάνδρα Μυλωνά.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης αφού ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας αποφάσισε να ανακοινώσει και να τιμήσει, με την εκδήλωση αυτή, και τους πεζογράφους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι με το σημαντικό τους έργο έχουν τιμήσει, πρώτοι αυτοί, την πόλη και άφησαν έντονο το ίχνος τους στην πολιτιστική διαδρομή όλης της χώρας ».
Την κεντρική ομιλία με θέμα: «Οι πεζογράφοι της Θεσσαλονίκης 1912-2012 : εκατό χρόνια πεζογραφίας » έκανε ο φιλόλογος -λογοτέχνης Γιάννης Τζανής
Επιπλέον οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μουσικές ερμηνείες από τις χορωδίες «Σωματείο Φίλων Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού» και Σύλλογος Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. « Ο Φιλόλογος », καθώς και ένα οπτικό υλικό με πορτραίτα πεζογράφων του αιώνα και φωτογραφίες από την «παλιά Θεσσαλονίκη».
Την εκδήλωση παρουσίασε η Έλσα Ποιμενίδου, δημοσιογράφος της ΕΤ 3

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  σε συνεργασία  με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου  Θεσσαλονίκης.