Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Με μεγάλη προσέλευση συνεχίζεται στο «Κατώι του Βιβλίου», το μεγαλύτερο Παζάρι Βιβλίου της Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη προσέλευση συνεχίζεται στο «Κατώι του Βιβλίου» το μεγαλύτερο ΠαζάριΒιβλίου της Θεσσαλονίκης-Χιλιάδες φθηνά βιβλία
Το μεγαλύτερο Παζάρι Βιβλίου της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία.
Η ανοδική του πορεία μας έδωσε τη δυνατότητα να καλύψουμε όλο το φάσμα των εκδόσεων.
Καθημερινά το Παζάρι Βιβλίου το επισκέπτονται βιβλιόφιλοι από όλη τη Θεσσαλονίκη, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές εκπαιδευτικοί από την Θεσσαλονίκη,την ευρύτερη περιοχή του νομού και της Βόρειας Ελλάδας. 
Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι στο χώρο του Bazaar Βιβλίου ο επισκέπτης μπορεί να βρει βιβλία σύγχρονης-κλασικής ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, λεξικά ξενόγλωσσα, μεθόδους γραμματικής για όλες τις γλώσσες, βιβλία ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης, βοηθήματα δημοτικού –γυμνασίου- λυκείου, φιλοσοφίας αρχαίας ελληνικής και σύγχρονης, ιστορικά, μελέτες, βιογραφίες συγγραφέων –ηθοποιών –απομνημονεύματα, παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες με αυτοκόλλητα –μυθολογίες, κόμιξ και περιοδικά μαγειρικές από όλο τον κόσμο,βιβλία για την υγεία και τη διατροφή αλλά και πολλούς τουριστικούς οδηγούς για προορισμό απανταχού του κόσμου.
Το παζάρι του Βιβλίου θα διαρκέσει έως τις 17 Απριλίου στο Κατώι του Βιβλίου Αριστοτέλους 6 με Τσιμισκή γωνία. Συμμετέχουν περισσότεροι από 200 εκδότες απ’ όλη την Ελλάδα με 20.00 τίτλους και εκπτώσεις πάνω από 70%. 
Οι τιμές των βιβλίων ξεκινούν από 0, 50 -1 -2 -3 ευρώ. 
Ανοιχτά όλη μέρα και Σάββατο.

Τα σπασμένα μάρμαρα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το περίπου 97% αυτών αποτελούν μικρές μονάδες εστίασης, καφέ, σουβλατζίδικα, κομμωτήρια, ενώ οι κινηματογράφοι θα είχαν κλείσει παντελώς χωρίς την προσέλευση των νέων. Χάρη δε στο γυναικείο κοινό, βιβλία, θέατρα και σινεμά συνεχίζουν να έχουν κίνηση. Η συζήτηση περί της επιστροφής των μαρμάρων της Ακρόπολης εδώ και δύο εβδομάδες καλά κρατεί μετά τις δηλώσεις Κλούνεϊ, το όραμα της Μελίνας, που ήθελε να κρατά το θέμα ψηλά στην επικαιρότητα, ζωντάνεψε πάλι. Η συζήτηση για τους κρατημένους αρχαιολογικούς θησαυρούς στα ξένα μουσεία φέρνει στο προσκήνιο τη μοναδική ιστορία του τόπου μας να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μου σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων, που αυτόν τον καιρό έχω την ευκαιρία να ξεφυλλίσω στη μεγάλη έκθεση βιβλίου που έχει στηθεί από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας στο «Κατώι του Βιβλίου».
Με αφορμή την αξιοποίηση των αρχαίων θησαυρών μας, θυμήθηκα τη συνέντευξη του διακεκριμένου Αμερικανού καθηγητή Αρχαιολογίας, Στέφανου Μίλερ, που διάβασα πρόσφατα, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην Ελλάδα. Από την Ιντιάνα των ΗΠΑ έστειλε μια ανοιχτή επιστολή, ζητώντας από την ελληνική Πολιτεία να μην κλείσει το αρχαιολογικό πάρκο της Νεμέας λόγω έλλειψης φυλάκων. Περίπου 40 χρόνια στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ο καθηγητής, ο οποίος προτείνει η κυβέρνηση να φροντίσει ώστε μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι να παράγουν έσοδα προκειμένου να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό σε εποχή κρίσης. Ο Στέφανος Μίλερ ξεκίνησε ανασκαφή στη Νεμέα χρηματοδοτούμενος από πόρους που έρχονταν από ιδιώτες χορηγούς μέσα από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Αμερική. Η πορεία των ανασκαφών έφερε μεγάλες κοινωνικές ανακατατάξεις στην περιοχή. Οι μεγάλες ανακαλύψεις έγιναν πολύ αργότερα, το '74. Το σχέδιο που αφορά μια πιλοτική ιδιωτικοποίηση ορισμένων αρχαιολογικών περιοχών ή μουσείων. Είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να σωθούν αρχαιολογικοί χώροι από το έλεος των περαστικών, των αρχαιοκαπήλων και των βανδάλων. Εάν κλείσει το πάρκο, όπως δραματικά αναφέρει, «θα κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη και θα συνειδητοποιώ πόσο ανόητος και αιθεροβάμων ήμουν. Θα έχω πετάξει στα αζήτητα όλη μου τη ζωή».

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ
αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας
barbounakisbabis@yahoo.gr