Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Επιτέλους κάτι κινείται


Επιτέλους κάτι κινείται | ΓΝΩΜΕΣ | Agelioforos.gr

Ενας από τους στόχους της πόλης μας εξακολουθεί να είναι η τουριστική της ανάπτυξη. Πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια με τη δημιουργία της «Εταιρίας τουριστικής ανάπτυξης», από αρκετούς φορείς της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής ήταν η τότε Νομαρχία. Δυστυχώς όλες οι ελπίδες για να αρχίσουν να υλοποιούνται οι επιθυμητοί στόχοι πολύ σύντομα διαψεύστηκαν. Μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, την έναρξη της εφαρμογής του νέου αυτοδιοικητικού μοντέλου «Καλλικράτης» και την παράλληλη αλλαγή στο δήμο Θεσσαλονίκης άρχισε προς αυτήν την κατεύθυνση κάτι να κινείται.

Ο νέος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες τουριστικής προβολής της πόλης που ήδη άρχισαν να αποδίδουν καρπούς: έφτασε την Παρασκευή το πρώτο μεγάλο κρουαζιερόπλοιο με Ισραηλινούς τουρίστες. Η Θεσσαλονίκη μετά από πολλά χρόνια μπήκε πάλι στο χάρτη των τουριστικών προορισμών. Τα οφέλη φυσικά για την πόλη μας είναι πολλαπλά. Εκτός από την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερης σημασίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η Θεσσαλονίκη έχει την ευκαιρία να αναδείξει τα φυσικά της κάλλη, την πολιτιστική της κληρονομιά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Οι ενωτικές προσπάθειες πάντοτε φέρνουν αποτελέσματα και αυτό συνέβη την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου σε μια συγκέντρωση όλων των φορέων της πόλης μας είδαμε να υλοποιείται ο απόλυτος συντονισμός για τις μελλοντικές δράσεις που στόχο έχουν την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Στην ίδια συνεδρίαση έκανε κάλεσμα ο δήμαρχος και πρόεδρος του νέου οργάνου να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς χωρίς να αποκλείεται κανείς.

Βλέποντας το κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι, αμέσως ήρθαν στο μυαλό μου οι προτάσεις που επανειλημμένως είχα καταθέσει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για το θρησκευτικό τουρισμό, για την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων, για τα μίνι-μπας στην Ανω Πόλη, αλλά και την υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι με συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις από την τότε δημοτική αρχή που δυστυχώς ποτέ δεν εισακούστηκαν... Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις δικαιώνουν τις ατομικές προσπάθειες κάποιων συμπολιτών μας που όλα αυτά τα χρόνια πάλευαν για να φέρουν σε επαφή την πόλη μας με άλλες πόλεις είτε της Ευρώπης, είτε της Ρωσίας και της Ασίας, ώστε να γίνει πόλος έλξης νέων επισκεπτών. Οι συγκεκριμένοι που μας επισκέφτηκαν φόρτισαν συναισθηματικά την πόλη μας με τις αφηγήσεις τους, αφού για πολλούς από αυτούς οι οικογένειές τους έζησαν και δημιούργησαν εδώ.