Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Από το Λευκό Πύργο στη Φεστιβάλ Βιβλίου … με καραβάκι

Με καραβάκια θα έχουν την δυνατότητα οι φίλοι του βιβλίου να επισκεφτούν το Φεστιβάλ Βιβλίου,  που φέτος πραγματοποιείται στον αναπλασμένο χώρο της Ν. Παραλίας.
Το δρομολόγιο θα ξεκινάει κάθε μία ώρα, από τις 8:00 το βράδυ,   από το Λευκό Πύργο με προορισμό το χώρο του Φεστιβάλ. Οι διοργανωτές με τον τρόπο αυτό υλοποιούν την επιθυμία των θεσσαλονικέων να ξεκινήσει η θαλάσσια συγκοινωνία  ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν στους βιβλιόφιλους την δυνατότητα να ξεναγηθούν στα περίπτερα του Φεστιβάλ και να ενημερωθούν για τις νέες εκδόσεις, κάνοντας και μία μικρή βόλτα στο Θερμαϊκό. Άλλωστε επί 30 χρόνια το Φεστιβάλ γινόταν στην Παραλία του Λευκού Πύργου.
Φέτος λοιπόν η «βόλτα στην παραλία με τα βιβλία»  γίνεσαι τόσο με τον κλασικό περίπατο όσο και δια θαλάσσης.

Γιορτή έναρξης του 31ου Φεστιβάλ Βιβλίου

Άνοιξε  τις πύλες του την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012  το 31ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης  στον αναπλασμένο χώρο της Ν. Παραλίας (από το ύψος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης προς το Μέγαρο Μουσικής)και  για 17 μέρες οι Θεσσαλονικείς,  και όχι μόνο,  θα μπορούν να  απολαύσουν   μία μοναδική βόλτα στην παραλία με τα βιβλία, να ενημερωθούν για τις νέες και παλιές εκδόσεις και να παρακολουθήσουν  πλήθος εκδηλώσεων μουσικής, χορού, λόγου, εικαστικών, προβολών και βέβαια παρουσιάσεων βιβλίων.

Η γιορτή  έναρξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Ιουνίου στο χώρο του Φεστιβάλ,  η οποία   θα ξεκινήσει στις 7:30 με την Αφροδίτη Πι σε προσωπικές συνθέσεις με την  κιθάρα της. Θα ακολουθήσει Ορχηστρική Μουσική από το συγκρότημα «Φωνές των Λαών - Shanti» με συνθέσεις του Χρήστου Λέτσου και μπαλάντες orchestral από τους: Χρήστο Κούτρα , μπουζούκι
Ιωάννη Καρμπάση, φλάουτο, Χρήστο Λέτσο, κιθάρα, Khodayar Vambakshs, πιάνο.

Στη συνέχεια, στις 9:00 το βράδυ,   θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση  του νέου  βιβλίου του δημοσιογράφου – συγγραφέα  Κώστα Μπλιάτκα : «Τιτανικός – Η κοινωνική μυθολογία του “αβύθιστου πλοίου”», των εκδόσεων ΤΟΠΟΣ, για το οποίο θα μιλήσουν οι: Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας –δημοσιογράφος και ο συγγραφέας του βιβλίου, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει  η δημοσιογράφος Χριστίνα Χαλεπλίδου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν σπάνια ντοκουμέντα εποχής από το ναυάγιο του Τιτανικού, ενώ ο συνθέτης Άλκης Κακαλιάγκος και οι συνεργάτες του θα παίξουν κομμάτια από αυτά που έπαιζε η ορχήστρα του ιστορικού όσο και μοιραίου υπερωκεάνιου,  εκείνη τη νύχτα της 15ης Απριλίου 1912.

Η γιορτή θα κλείσει με το θεατρικό δρώμενο «Εκείνος  και Εκείνος», από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το οποίο φέτος στηρίζει το Φεστιβάλ οργανώνοντας εκδηλώσεις στο χώρο.

Το φεστιβάλ   πραγματοποιείται  από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης,  σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης  και θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου 2012.
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και εντάσσεται  στο Έτος Εορτασμού  «Θεσσαλονίκη 2012- 100 χρόνια από την Απελευθέρωση». Η φετινή επετειακή  διοργάνωση είναι αφιερωμένη στους Θεσσαλονικείς ποιητές και πεζογράφους του αιώνα (1912 – 2012)

Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η κορυφαία εκδήλωση του ΚΒ΄ Πνευματικού Μαΐου  «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης», (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες) ο οποίος υποστηρίζει  έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους.
Πλήθος  εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, θεάτρου, χορού  που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΚΒ΄ Πνευματικού Μαΐου φιλοξενούνται  τόσο στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου αλλά και σε άλλες αίθουσες εκδηλώσεων και ανοιχτούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Συνοπτικά αναφέρουμε τα εξής:
Στα 110  εκθετήρια, φιλοξενούνται πάνω από 150 εκδοτικοί οίκοι της χώρας που παρουσιάζουν πάνω από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη σύγχρονη  βιβλιοπαραγωγή
Στα εκθετήρια του Φεστιβάλ Βιβλίου ξεναγούνται κάθε χρόνο πάνω από 500.000 επισκέπτες, όλων των ηλικιών. 
Στη  φετινή  διοργάνωση συμμετέχει για  έκτη   συνεχόμενη χρονιά   και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, με έντυπο υλικό και ειδικές προβολές θεμάτων που αφορούν τον ευρωπαίο πολίτη. 

Με το Φεστιβάλ Βιβλίου συνεργάζονται σημαντικοί φορείς της πόλης, οι οποίοι βοηθούν στην προώθηση και την προβολή του βιβλίου,  της φιλαναγνωσίας και γενικότερα του πολιτισμού: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ΕΡΤ -3,  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Αθήνα), Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, Ένωση Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης. 

Ώρες Λειτουργίας:

Καθημερινά 7.00 το απόγευμα με 11.30  το βράδυ
Κυριακές ανοικτά και το πρωί 10.30 έως τις 13.30