Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Εγκαινιάστηκε το 33ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάστηκε το  βράδυ του Παρασκευής  6 Ιουνίου  2014 στη  νέα αναπλασμένη παραλία (στο ύψος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης)  το 33ο Φεστιβάλ Βιβλίου,  από τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου.   Ο Αγιασμός τελέστηκε από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ  Άνθιμο 
Ο κ. Καράογλου  εξήρε το έργο του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας που «κατάφερε επί 33 χρόνια να οργανώνει ανελλιπώς το Φεστιβάλ Βιβλίου, το οποίο προσφέρει πνευματικό έργο  αφού  συνεισφέρει στον πολιτισμό και τονώνει την φιλαναγνωσία
Με τη σειρά του ο Παναγιότατος  Μητροπολίτης κ.κ   Άνθιμος   αφού συνεχάρη τον κ. Μπαρμπουνάκη και τη διοίκηση του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, για την πνευματική εκδήλωση που  προσφέρουν κάθε χρόνο στους Θεσσαλονικείς αναφέρθηκε στην χρησιμότητα του βιβλίου και κάλεσε «όλους τους γονείς και δασκάλους να πείσουν τα νέα παιδιά να εγκαταλείψουν για λίγο την τηλεόραση και τους υπολογιστές και να  επισκεφτούν το Φεστιβάλ Βιβλίου  για να μπουν στο μαγικό κόσμο της ανάγνωσης και της φιλαναγνωσίας
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας  κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης,  κατά την τελετή των εγκαινίων του Φεστιβάλ    κάλεσε όλους του φορείς της πόλης να συνεργαστούν για την προώθηση του  βιβλίου και του πολιτισμού στην πόλης  και επισήμανε: «Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι ένας καταξιωμένος θεσμός που φέρνει σε επαφή τους δημιουργούς του βιβλίου με εκατοντάδες  χιλιάδες αναγνώστες από τη Βόρεια Ελλάδα. Με την στήριξη τέτοιων  θεσμών που προάγουν τον πολιτισμό, δημιουργούνται νέοι, μέσα από την σύμπραξη και την κοινή δημιουργία.» 
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μπαρμπουνάκης  εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου θα το αγκαλιάσουν και φέτος οι Θεσσαλονικείς   και θα απολαύσουν το πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων λόγου, μουσικής , χορού, θεάτρου  που θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου, στο πλαίσιο του ΚΔ΄ Πνευματικού Μαΐου – Η πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης.
Στην  εκδήλωση των εγκαινίων,  όπου έπαιξε  η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο  αντιδήμαρχος Νεολαίας, Εθελοντισμού και Αθλητισμού Γιώργος Αρβανίτηςη Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Ακόλουθος του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Θεσσαλονίκη Βλαντιμίρ Ποτάποβ, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας  Γιώργος Μαραντέλος, εκδότες, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου. 
Το 33ο Φεστιβάλ Βιβλίου, ανανεωμένο σε νέα περίπτερα και με μεγάλη  συμμετοχή εκδοτικών οίκων και φορέων του πολιτισμού,  και των γραμμάτων  θα λειτουργεί μέχρι τις 22 Ιουνίου στον αναπλασμένο  χώρο της Νέας Παραλίας ( από το ύψος του Ιστιοπλοϊκού  Ομίλου Θεσσαλονίκης.
Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η κορυφαία εκδήλωση του ΚΔ΄ Πνευματικού Μαΐου  «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης», (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες), ο οποίος υποστηρίζει  έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους. Στο πλαίσιο της Πνευματικού Μαΐου θα πραγματοποιηθούν  πλήθος εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, χορού, θεάτρου ενώ στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων θα πραγματοποιούνται καθημερινά  παρουσιάσεις βιβλίων με τη συμμετοχή  συγγραφέων.
Φέτος το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο  στον εορτασμό της πόλης ως: «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας  2014». Στη διάρκεια του Φεστιβάλ Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν δράσεις σε συνεργασία  με την   «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014»  συμμετέχοντας  με τον τρόπο αυτό και οι εκδότες  αλλά και οι επισκέπτες του φεστιβάλ στην πανευρωπαϊκή   γιορτή που διοργανώνει  φέτος η Θεσσαλονίκη.
Το Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνεται  από τον  Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας  και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και  Μακεδονίας –Θράκης. 
Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 250 εκδότες από όλη τη χώρα.
Επίσης συμμετέχουν με δικό τους περίπτερο το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014»η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης,  η Αντιπροσωπεία  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,  το  Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης ΦΟ.Δ.Σ.Α., το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η   Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας και ο Ερυθρός Σταυρός Θεσσαλονίκης με το Σώμα  Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης που τα μέλη τους εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες του τις ημέρες λειτουργίας του Φεστιβάλ Στις φωτογραφίες στιγμιότυπα από τα εγκαίνια του Φεστιβάλ Βιβλίου και την ξενάγηση του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης στα εκθετήρια.

Ωράριο λειτουργίας:
Καθημερινά από τις 18.30 -  23.00

Κυριακές  και το πρωί 11 - 13.30 και 18.30 -23.00