Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Ηλιόλουστες...καρδιές

Κορυφώνεται μέχρι την Παρασκευή η έξοδος για το Δεκαπενταύγουστο, που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη γιορτή της Ελληνικής Επικράτειας. Ιδανικό είναι να βρεθούμε στη Χαλκιδική ή σε ένα από τα πολλά νησιά της χώρας μας που κρατούν τις παραδόσεις των ημερών. Είναι τόσο πολλές οι Παναγίες στην Πατρίδα μας, όσα και τα θαύματα που περιμένουμε να συμβούν. Για να συμβεί το θαύμα όμως πρέπει να το πιστεύεις, να έχεις καθαρή καρδιά. Να απορρίπτεις τη σπουδαιότητα και το κυνήγι της άσκοπης καταναλωτικής κραιπάλης επιδεικνύοντας κοινωνική αναλγησία.
Τα αντίθετα ακριβώς έπραξαν η οικογένεια Ζομπολά, που ζουν με τα τρία τους παιδιά σε ένα ωραίο σπίτι στη Βρετάνη. Ο πατέρας, έμπορος ελληνικών προϊόντων, και η μητέρα, εκπαιδευτικός. Μπήκαν στο πρόγραμμα της κοινωνικής βοήθειας της Γαλλίας (που σκοπό έχει να στηρίξει τις πτωχές οικογένειες με διάφορους τρόπους) και φιλοξένησαν για 15 μέρες τη μικρή Γαλλίδα Κασσάνδρα από τη Μάρνη. Η 11χρονη Κασσάνδρα μένει με τα τρία αδέλφια της σε εργατικές κατοικίες και οι γονείς της δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν διακοπές στα παιδιά τους. Είναι ένα από τα 100.000 παιδιά που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα φιλοξενίας από οικογένειες που διαθέτουν ωραία σπίτια σε ηλιόλουστα μέρη με... ηλιόλουστη καρδιά. Η ελληνική οικογένεια Ζομπολά αισθάνεται ότι η παρουσία της Κασσάνδρας στο σπίτι τους ήταν πολύ σημαντική για τα δικά τους παιδιά. Εγιναν περισσότερο υπεύθυνα, όπως είπαν. Ισως είναι καιρός να ακούσουμε τους ποιητές, είπαμε, ο Αύγουστος είναι ο μήνας τον ποιητών.
Ας διαβάσουμε Σεφέρη: Μεγάλος πόνος έχει πέσει στην Ελλάδα. Τόσα κορμιά ριγμένα, στα σαγόνια της θάλασσας, στα σαγόνια της γης, τόσες ψυχές δοσμένες στις μυλόπετρες σαν το σιτάρι. Και οι ποταμοί φούσκωναν μες στη λάσπη, το αίμα, για ένα λινό κυμάτισμα, για μια νεφέλη, μιας πεταλούδας τίναγμα, το πούπουλο ενός κύκνου, για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη.

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ
αντιπροέδρου του Περιφ. Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας