Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η επέλαση της κρίσης


ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ*
barbounakisbabis@yahoo.gr

Η αδυναμία των πολιτικών ηγετών να οδηγήσουν την Ευρώπη μακριά από τη χρεοκοπία φάνηκε όσο ποτέ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Πληροφορίες δίπλα σε διαψεύσεις σεναρίων σχετικά με την τύχη των οικονομικά ασθενέστερων χωρών έδιναν και έπαιρναν χωρίς να διαφαίνεται ένα σχέδιο άμεσης σωτηρίας του ευρώ. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Ουάσινγκτον, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου από τον Ομπάμα στην ολιγόωρη σύσκεψη που είχαν χτες στη Σύνοδο Κορυφής με Μπαρόζο και Ρομπέι. Πριν από λίγους μήνες ο πρόεδρος της Αμερικής τόνιζε πάλι πως η μη εύρεση λύσης στο πρόβλημα της Ελλάδας είναι λόγος γενικευμένης κρίσης στην Ευρώπη.
Αυτήν τη φορά όμως κινδυνεύει σοβαρά από την ύφεση των άλλων αδύναμων οικονομικά χωρών και η Γερμανία. Ηδη ο οίκος αξιολόγησης Moodys προχώρησε στην υποβάθμιση δέκα γερμανικών τραπεζών του δημόσιου τομέα. Η κρίση επελαύνει σε όλη την Ευρώπη, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Η ευρωστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος έχει κλονιστεί και το Βερολίνο σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα της ελίτ από τη συμμαχία των χωρών του Βορρά που αξιολογούνται με τρία Α. Το IFSF είναι αδύναμο να καλύψει τις ανάγκες των χωρών μπροστά στον όγκο του προβλήματος χρέους, που αυτήν τη φορά επεκτείνεται πέρα από τις χώρες των PIIGS, αφού η κρίση χτύπησε μετά τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Αυστρία. Οι γερμανικοί κανόνες πειθαρχίας είναι όρος απαράβατος για την παραμονή των υπερχρεωμένων χωρών στην ευρωζώνη.
Η γενικευμένη κρίση μάς δείχνει εκ νέου την πόρτα εξόδου από το ευρώ, παρ’ όλη τη θετική απάντηση που περιμένουμε σήμερα από τη συνεδρίαση του Eurogroup για την καταβολή της έκτης δόσης. Οι Ελληνες επιχειρηματίες αντιμετωπίζονται ήδη σαν να μην ανήκουν στο ευρώ. Εάν σωθεί το ευρώ, στοίχημα για μας είναι να παραμείνουμε σ’ αυτό, γιατί και μετά την καταβολή της έκτης δόσης ξεκινά ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων με την ΕΕ, με εγγυήσεις που πρέπει να καταβληθούν εκ μέρους μας για να μας εκταμιευτεί η έβδομη δόση, που είναι και η μεγαλύτερη. Η πορεία είναι μεγάλη για μας, όπως είναι άλλωστε και της Ευρώπης για τη διατήρηση της ένωσής της.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας