Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 1 Νοεμβρίου  2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ*
barbounakisbabis@yahoo.gr

Είναι πολλά χρόνια τώρα που γίνονται συζητήσεις και προτάσεις για τη δημιουργία συντονιστικού φορέα απ΄όλους τους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς, ώστε να αναδειχτεί ο ρόλος της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. Είναι ένας στόχος που δεν πρέπει να χαθεί μέσα στον Αρμαγεδδώνα των μέτρων, των οικονομικών και κοινωνικών θυσιών στις οποίες υποβαλλόμαστε -χτυπήματα αντάξια των καιρικών φαινομένων που πλήττουν Ασία και Αμερική.
Στην ηλιόλουστη όμως Ελλάδα, παρά την κακή συγκυρία για τα οικονομικά της χώρας μας, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο για το ρόλο της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, αφού αφορά τους περισσότερους τομείς της δημόσιας ζωής της πόλης μας. Ειδικά ο τομέας περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής είναι ζωτικής σημασίας για τη διαβίωση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, που βάλλονται από παντού. Οι ζοφερές εικόνες όλες αυτές τις ημέρες μιας πόλης πνιγμένης στα σκουπίδια επιβάλλουν την υλοποίηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα δώσει οριστικές λύσεις στον πολύπαθο χώρο των αστικών απορριμάτων. Γρήγορα, πρίν να είναι πολύ αργά. Η υγεία μας, η διάθεση μας, το επίπεδο της αισθητικής μας κινδυνεύουν άμεσα.
Ο νέος και πολλά υποσχόμενος για την αυτοδιοίκηση "Καλλικράτης" δε φαίνεται να ξεκαθαρίζει άμεσα τη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου των φορέων αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των αστικών απορριμάτων. Όμως σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται στο χώρο δημιουργούν αντιδράσεις στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οδηγία για τη διαχείριση των αποβλήτων στην Ευρώπη θεσπίζει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, προτρέποντας την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των αποβλήτων. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία θέτει συγκεκριμένους στόχους μείωσης των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που οδηγούνται για ταφή, καθώς δε νοείται λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής για απορρίματα τα οποία δεν υπέστησαν κάποια μορφή επεξεργασίας. Αυτό είναι αποτελεσματικό, γιατί έτσι αφενός περιορίζονται τα απορρίματα που οδηγούνται για  τελική διάθεση με ταφή και αφετέρου τα υπολείμματα που πάντα θα προκύπτουν είναι πολύ πιο εύκολα στη διαχείριση τους.
Στην ιστορία της ζωής μας η Θεσσαλονίκη με τη μακραίωνη παρουσία της θα θέλαμε να είναι μια πόλη που να ικανοποιεί τις αισθήσεις των κατοίκων της και τις ανάγκες τους για δημιουργία. Μια πόλη βιώσιμη για τα παιδιά που μεγαλώνουν και παίζουν στα πάρκα, για τα παιδιά που περνούν ατελείωτες ώρες τη μέρα με τα μαθήματα τους, περιμένοντας ένα καλύτερο αύριο.

Ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης είναι αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας