Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ετήσιες Βραβεύσεις των Συγγραφέων της Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του Έτους Εορτασμού «Θεσσαλονίκη 2012 - 100 χρόνια από την Απελευθέρωση», θα πραγματοποιήσουν την εκδήλωση «Ετήσιες Βραβεύσεις των Συγγραφέων της Θεσσαλονίκης», την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 και ώρα 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο « ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ( απέναντι από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών).
Η εκδήλωση, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 ανέφερε μεταξύ άλλων :
« Με την εκδήλωση αυτή ξεκινάει σειρά εκδηλώσεων οι οποίες έχουν κατατεθεί από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον Δήμο Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό του έτους: «Θεσσαλονίκη 2012 - 100 χρόνια από την Απελευθέρωση». Προγραμματίζουμε στη διάρκεια του 2012 εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και συζήτησης για το μέλλον της Θεσσαλονίκης ελπίζοντας να συμβάλλουμε τόσο στο διάλογο και την έρευνα όσο και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς . Φέτος οι άνθρωποι που βραβεύονται έχουν συμβάλει, ο καθένας από το δικό του τομέα στην πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες».

Οι συγγραφείς που θα βραβευτούν είναι οι :
Αθανάσιος Καϊσης - Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ
Βασίλης Κατσαρός – Καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
Άγγελος Λιάπης – Λογοτέχνης
Φανή Μέλφου – Γραμματικού – Συγγραφέας
Παπαβασιλείου Πασχάλης – Λογοτέχνης
Απόστολος Παπαγιανόπουλος - Συγγραφέας, Ιστορικός,
Νίκος Πασχαλίδης - Λογοτέχνης
Παναγιώτης Παχής - Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ,
Αθανασία Τσατσάκου-Παπαδοπούλου - Ομότιμη καθηγήτρια του Α.Π.Θ.

Στην εκδήλωση θα βραβευθεί επίσης η ΕΡΤ- 3 και ο Γενικός Διευθυντής της Κώστας Μπλιάτκας για την παραγωγή και προβολή της αξιόλογης σειράς ντοκιμαντέρ «Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης».
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που θα ερμηνεύσουν έργα για κουαρτέτο εγχόρδων των W.A. Mozart και L. Van Beethoven καθώς και η χορωδία «Πυθαγόρειος Αρμονία» του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης «ο Πυθαγόρας», η οποία θα τραγουδήσει κλασικά, παραδοσιακά, και έντεχνα κομμάτια.
Επίσης θα προβληθούν αποσπάσματα από τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ -3 ο «Αιώνας της Θεσσαλονίκης».
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος – υπεύθυνη ενημερωτικών εκπομπών της 
ΕΤ -3 Θεοδώρα Αυγέρη.
Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν οι Γενικοί Γραμματείς του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Γιώργος Μπίμπης και Γιάννης Τζανής αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Βορείου Ελλάδας Αλέκος Δαφνομήλης και ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ελληνισμού Δημήτρης Μπουκόνης.