Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

31ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης


Αφιερωμένο στους Θεσσαλονικείς ποιητές και πεζογράφους
 του  αιώνα (1912 – 2012) 
8 έως 24 Ιουνίου 2012,   στον αναπλασμένο χώρο της Ν. Παραλίας
(από το ύψος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης προς το Μέγαρο Μουσικής) 
Ανοίγει τις πύλες του για 17 μέρες,  την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012, το 31ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης  στον αναπλασμένο χώρο της Ν. Παραλίας (από το ύψος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης προς το Μέγαρο Μουσικής).  Το φεστιβάλ   οργανώνεται  από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης,  σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης  και θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου 2012  .
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και εντάσσεται  στο Έτος Εορτασμού  «Θεσσαλονίκη 2012- 100 χρόνια από την Απελευθέρωση». Η φετινή επετειακή  διοργάνωση είναι αφιερωμένη στους Θεσσαλονικείς ποιητές και πεζογράφους του αιώνα (1912 – 2012) 
Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η κορυφαία εκδήλωση του ΚΒ΄ Πνευματικού Μαΐου  «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης», (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες) ο οποίος υποστηρίζει  έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους.
Πλήθος  εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, θεάτρου, χορού  που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΚΒ΄ Πνευματικού Μαΐου φιλοξενούνται  τόσο στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου αλλά και σε άλλες αίθουσες εκδηλώσεων και ανοιχτούς χώρους της Θεσσαλονίκης.
Αναφορικά με το 31ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών κ. Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης αναφέρει:
«Για τη φετινή χρονιά, το Φεστιβάλ πάει ανατολικά, πάντα στην παραλία, στον αναπλασμένο χώρο της Ν. Παραλίας (από το ύψος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης προς το Μέγαρο Μουσικής).
Έχει ήδη ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα,  σειρά εκδηλώσεων λόγου και τέχνης, που  πραγματοποιούνται  στο πλαίσιο του ΚΒ΄  Πνευματικού Μαΐου – Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με φορείς της πόλης,   για την προβολή και την ανάδειξη του τοπικού πνευματικού δυναμικού, που έχει  ασίγαστη διάθεση  για δράση και έκφραση. Φέτος μάλιστα συνεργαζόμαστε  με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου θα συμμετέχουμε και εμείς την 21η Ιουνίου, στον γιορτασμό της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής καθώς και  με το  Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας όπου ηθοποιοί θα πραγματοποιήσουν  θεατρικά δρώμενα στο χώρο του Φεστιβάλ. Επίσης  στο χώρο του Φεστιβάλ  οι  φίλοι του βιβλίου θα μπορούν να παρακολουθήσουν  σε  ανοικτές προβολές τα ιστορικά ντοκιμαντέρ και τις προσωπογραφίες της ΕΡΤ3 υπό τον τίτλο «Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης», τα οποία ευγενώς μας παραχώρησε η διοίκηση του τρίτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.  Είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας αλλά και όσοι έρχονται από άλλες πόλεις της χώρας  να ξεναγηθούν στο Φεστιβάλ Βιβλίου,  θα ζήσουν για ακόμη μία χρονιά  μια ξεχωριστή γιορτή στην παραλία με τα βιβλία,  γιατί το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η μεγαλύτερη γιορτή του πολιτισμού. Σημασία έχει σε μια εποχή οικονομικής κρίσης να αγκαλιάσουν την διοργάνωση οι νέοι και να χτίσουν τη δική τους σχέση με το βιβλίο». 

Συνοπτικά αναφέρουμε τα εξής:
Στα 110  εκθετήρια, φιλοξενούνται πάνω από 150 εκδοτικοί οίκοι της χώρας που παρουσιάζουν πάνω από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη σύγχρονη  βιβλιοπαραγωγή
Στα εκθετήρια του Φεστιβάλ Βιβλίου ξεναγούνται κάθε χρόνο πάνω από 500.000 επισκέπτες, όλων των ηλικιών. 
Στη  φετινή  διοργάνωση συμμετέχει για  έκτη   συνεχόμενη χρονιά   και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, με έντυπο υλικό και ειδικές προβολές θεμάτων που αφορούν τον ευρωπαίο πολίτη.  

Με το Φεστιβάλ Βιβλίου συνεργάζονται σημαντικοί φορείς της πόλης, οι οποίοι βοηθούν στην προώθηση και την προβολή του βιβλίου,  της φιλαναγνωσίας και γενικότερα του πολιτισμού: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ΕΡΤ -3,  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Αθήνα), Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, Ένωση Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης. 

Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά 7.00 το απόγευμα με 11.30  το βράδυ
Κυριακές ανοικτά και το πρωί 10.30 έως τις 13.30


31ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης