Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Τζιτζικώστας – Μπαρμπουνάκης: Tο παρασκήνιο ενός γάμου που δεν έγινε ποτέ

Η «βόμβα» με την υποψηφιότητα του γνωστού πολιτικού στο ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης» δεν απασφαλίστηκε λίγη ώρα πριν τις τελικές ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων. Όλο το παρασκήνιο στη Voria.gr
του Τάσου Τασιούλα 
Λίγο προτού ανακοινώσει τις τελευταίες υποψηφιότητες περιφερειακών συμβούλων της «Αλληλεγγύης» ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης δεν ολοκλήρωσαν τον πολιτικό τους… γάμο. Η υποψηφιότητα Μπαρμπουνάκη στο ψηφοδέλτιο Τζιτζικώστα δεν ήταν απλώς μια φήμη ή ένα σενάριο δημοσιογραφικής φαντασίας. Ήταν ένα πραγματικό ενδεχόμενο που επειδή ενόχλησε πολλούς έμεινε μόνο στα… όνειρα και στις διαπροσωπικές σχέσεις σεβασμού των δυο ανδρών.
Ο κ. Μπαρμπουνάκης είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό και ειδικά αφότου ΠΑΣΟΚ καιΜάρκος Μπόλαρης (ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης μέλος της οποίας είναι ο κ. Μπαρμπουνάκης) χώρισαν του δρόμους τους, είχε μπει σε προβληματισμό εάν θα είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές εκ νέου ή αν θα απέχει. Το τελευταίο ενδεχόμενο δε συγκέντρωνε και πολλές πιθανότητες, καθώς ο κ. Μπαρμπουνάκης είναι ενεργός πολιτικά και ποτέ δεν έκρυψε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που τον γοητεύει.
Περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή τις αποφάσεις των ανθρώπων του πολιτικού του χώρου για να λάβει και τις δικές του αποφάσεις. Όχι όμως από απόσταση… Αντιθέτως, υπενθυμίζουμε ότι ήταν παρών στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μπόλαρη, αλλά και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κ. Νιόβης Παυλίδου, δείχνοντας ότι θα αποφασίσει ανάμεσα στα δυο κεντροαριστερά σχήματα που διεκδικούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Παράλληλα, έτρεχε έναν φορέα προβληματισμού για τη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι ο ίδιος επιθυμεί να αφήσει μια πολιτική παρακαταθήκη για την πόλη που τόσο αγαπά. Με τους συνομιλητές του αποφάσισε να στήσει μια ατζέντα, ένα διεκδικητικό πλαίσιο για τη μελλοντική Θεσσαλονίκη, το οποίο σκοπεύει μάλιστα να το προωθήσει σε όλα τα αυτοδιοικητικά σχήματα που διεκδικούν τόσο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και το Δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε να επιτύχει μια συμφωνία που θα γινόταν για πρώτη φορά στην πόλη.
Ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης αποτελεί «σύμβολο» για το τοπικό ΠΑΣΟΚ. ΣτηVoria.gr είχε δηλώσει ότι παραμένει ενεργός στην πολιτική και κυρίως ότι ανέλαβε, με επιφανείς Θεσσαλονικείς, να δημιουργήσει ένα φορέα ώστε προεκλογικά να υιοθετηθεί μια ατζέντα με τα σημαντικότερα τοπικά ζητήματα, πάνω στην οποία θα σκύψουν όλες οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις που διεκδικούν το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δηλαδή, θα γίνει μια προεκλογική συμφωνία για την πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα από ένα διεκδικητικό πλαίσιο για την επόμενη πενταετία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μια σειρά από μείζονα ζητήματα της εικόνας και της καθημερινότητας στην πόλη.

Στην ίδια συζήτηση (και σε πολλές που ακολούθησαν), ο κ. Μπαρμπουνάκης είχε αποφύγει να αποκαλύψει με ποια παράταξη θα ήταν υποψήφιος. Όλοι θεωρούσαν ότι είχε να επιλέξει ανάμεσα στον Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου και ανεξάρτητος πλέον υποψήφιος προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και στην Νιόβη Παυλίδου, που μετά την εσωτερική… διάσπαση είναι η επισήμως υποστηριζόμενη υποψήφια από το ΠΑΣΟΚ (θεωρείται η υποψήφια του «συνασπισμού» της «Ελιάς» σε τοπικό επίπεδο).

Η πρόταση
«Σφήνα» σε όλους και όλα μπήκε ο κ. Τζιτζικώστας. Δεν είναι κρυφό ότι ανάμεσά τους υπάρχει αλληλοεκτίμηση και σεβασμός. Άλλωστε, οι τακτικοί παρατηρητές του περιφερειακού συμβουλίου τους έβλεπαν συχνά πυκνά να συνομιλούν, να ανταλλάσσουν απόψεις, να συμφωνούν δημοσίως σε πολλά ζητήματα.
Ο έμπειρος πολιτικός, που ταύτισε το όνομά του με τη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ Βιβλίου, τη δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση (νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) και το ΠΑΣΟΚ δέχτηκε την πρόταση Τζιτζικώστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, και μέχρι το πρωί της Παρασκευής ήταν έτοιμος να ανακοινώσει ότι συντάσσεται στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Οι αντιδράσεις
Η έκπληξη όσων διάβασαν κάποιες φήμες και διαρροές δεν περιγράφεται. Εκείνοι που δεν μπορούσαν να ανεχτούν ούτε ως αστείο ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντέδρασαν σφοδρά. Ο κ. Μπαρμπουνάκης από «προσωπογραφία» του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης λίγο έλειψε να γίνει χειρότερος εχθρός κι από τον Μάρκο Μπόλαρη για το στενό κομματικό μηχανισμό. Τα μηνύματα που δέχτηκε δεν περιγράφονται. Όσοι έχουν λογαριασμό στο facebook μπορούν να πάρουν μια γεύση του πανικού που επικράτησε.
Με τον κ. Μπόλαρη ο κ. Μπαρμπουνάκης δεν μπορούσε να πάει. Η κομματική πειθαρχία του είναι παροιμιώδης, όμως ούτε με την κ. Παυλίδου έβλεπε περιθώρια συνεργασίας. Έτσι η πρόταση του κ. Τζιτζικώστα αν και απαιτούσε μεγάλη τόλμη αποτέλεσε ένα ρίσκο που ο κ. Μπαρμπουνάκης ήταν διατεθειμένος να πάρει.
Το ήπιο προφίλ του κ. Μπαρμπουνάκη και το συναινετικό ύφος που διατήρησε στην πολυετή πολιτική παρουσία του είχε ως αποτέλεσμα να χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού όλων ανεξάρτητα από την κομματική προέλευσή τους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ο κ. Μπαρμπουνάκης είχε ξεφύγει από τις στενές κομματικές γραμμές και με τις παρεμβάσεις του έδειχνε πως εκείνο που τον ενδιέφερε να υπηρετήσει ήταν η πρόοδος της μεγάλης του αγάπης της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό και σε πολλές περιπτώσεις στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, παρότι εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης, δε δίσταζε να υπερψηφίζει αποφάσεις της διοίκησης του κ. Τζιτζικώστα.
Ο κ. Μπαρμπουνάκης όμως δε σήκωσε το βάρος που έριξαν στους ώμους του οι πολιτικοί του… φίλοι. Ειδικά όταν ετέθη ακόμη και ζήτημα αντιπαράθεσης με τον ανιψιό του, που είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Γιάννη Μπουτάρη…
Οι πιέσεις ανάγκασαν, σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, τον κ. Μπαρμπουνάκη να αρνηθεί ευγενικά στον κ. Τζιτζικώστα την υποψηφιότητα περίπου τρεις ώρες πριν την ανακοίνωση ολοκλήρωσης του ψηφοδελτίου της «Αλληλεγγύης».
Ο τελευταίος, σε ένδειξη σεβασμού προς τον έμπειρο πολιτικό σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε δε θέλησε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του… παρολίγον γάμου, όμως δεν παρέλειψε να μιλήσει με θέρμη για τον άνθρωπο και πολιτικό Μπάμπη Μπαρμπουνάκη: «Είναι από τους ανθρώπους που εκτιμώ βαθιά. Συνεργαστήκαμε άψογα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Από όπου κι αν επιλέξει να υπηρετήσει τον τόπο του είμαι σίγουρος ότι θα κάνει καλό».
Η επόμενη μέρα βρίσκει τον κ. Μπαρμπουνάκη εκτός αυτοδιοικητικής μάχης, εκτός κι αν την τελευταία στιγμή αποφασίσει να συνταχθεί με μια εκ των παρατάξεων Μπόλαρη ή Παυλίδου. «Αλληλέγγυος» πάντως δε θα είναι κι έτσι η… βόμβα των εκλογών δεν έσκασε. Για όποιον ενδιαφέρεται για την τελική απόφασή του, ελπίζουμε να σταθεί πιο… τυχερός από εμάς που δεν κατορθώσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του. Μετά το θόρυβο που ξέσπασε το κινητό του απλά καλεί…