Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Εγκαινιάστηκε το 32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη επιτυχία και ενώπιον πλήθους επισκεπτών εγκαινιάσθηκε το Σάββατο 8 Ιουνίου,  το 32 ο Φεστιβάλ βιβλίου που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής. Ευρώπης και Δήμος Θεσσαλονίκης.
Τα εγκαίνια κήρυξε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.  Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και  τόνισε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες  τις οποίες στηρίζουν  αρχικά οι ίδιοι πολίτες της Θεσσαλονίκης  με την παρουσία τους 32 χρόνια, θα πρέπει η πολιτεία να τις αγκαλιάζει και να τις ενισχύει.   
Ο Αγιασμός τελέστηκε από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ  Άνθιμο, ο οποίος αναφέρθηκε στο  σημαντικό έργο του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του  προέδρου του Μπάμπη Μπαρμπουνάκη  και τόνισε τη σημασία που έχει το βιβλίο κυρίως στις δύσκολες ώρες που περνάνε οι πολίτες της χώρας μας.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του  Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης ανέφερε ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ειναι πολυ ελπιδοφόρο μήνυμα η μεγάλη προσέλευση του κόσμου στα εγκαίνια του 32ου Φεστιβάλ και επισήμανε ότι πολλοί νέοι βιβλιόφιλοι, μαθητές και φοιτητές επισκέπτονται το χώρο.  Επίσης κάλεσε όλους τους Θεσσαλονικείς να ξεναγηθούν στο Φεστιβάλ Βιβλίου και να ενημερωθούν για τις νέες εκδόσεις.
 Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων,  οι βουλευτές  Θεσσαλονίκης,   κα Χαραλαμπίδου Δέσποινα , ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ,  ο κ.  Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ως εκπρόσωπος του γεν. γραμματεα του ΚΚΕ, και ο κ. Αντώνης  Σαουλίδης, ως  εκπρόσωπος του προέδρου ΠΑΣΟΚ, η  Ασημίνα Ξηροτύρη, ως εκπρόσωπος του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Αρβανίτης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, η  κα Παρασκευή Τάτσικα, εκπρόσωπος του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης,  οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό και εξήραν το έργο του Συνδέσμου Εκδοτών. Επίσης  στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Τσαμασλής, , η  Γ. Γραμματέας  του δημοτικού Συμβουλίου Ελένη Τζιούτζια, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κ. Γιώργος Μαραντέλος, τα μέλη του Δ. Σ. του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Αλέκος Δαφνομήλης και Πέτρος Μπέσπαρης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόξενοι, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πρόεδροι συλλόγων και πλήθος κόσμου. 
Την εκδήλωση των εγκαινίων πλαισίωσε  η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης  ενώ οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  χορευτικές επιδείξεις από τη σχολή χορού Dance Club, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 60 χορευτές όλων των ηλικιών οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το πολυπληθές κοινό για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους.
Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η κορυφαία εκδήλωση του ΚΓ΄ Πνευματικού Μαΐου  «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης», (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες) ο οποίος υποστηρίζει  έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους.
Πλήθος  εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, θεάτρου, χορού  που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΚΓ΄ Πνευματικού Μαΐου φιλοξενούνται  τόσο στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου αλλά και σε άλλες αίθουσες εκδηλώσεων και ανοιχτούς χώρους της Θεσσαλονίκης.
Το 32ο  Πανελλήνιο  Φεστιβάλ Βιβλίου   είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά.
Στη φετινή διοργάνωση  στα περίπου 100 εκθετήρια  φιλοξενούνται περίπου 250 εκδοτικοί οίκοι   που θα παρουσιάσουν περισσότερους από 25 χιλιάδες τίτλους βιβλίων της φετινής αλλά και της παλαιότερης βιβλιοπαραγωγής.
Στη  φετινή  διοργάνωση συμμετέχουν: Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης,  ο Δήμος Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Βιβλιοθηκών, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης – Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων,  ο Δήμος Παγγαίου, ο Δήμος Νέας Προποντίδας – Δημοτική Ενότητα Καλλικράτειας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και ο Σύνδεσμος Εκδοτών από την Αθήνα.
Επίσης,  συμμετέχει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά  η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο,  απ’  όπου οι πολυάριθμοι επισκέπτες θα μπορούν  να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό.
Το 32ο Πανελλήνιο  Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης και ο ΚΓ΄ Πνευματικός Μάιος    συνδιοργανώνονται  από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας,  το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, και  τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Μακεδονίας Θράκης και   της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 
Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά  και Κυριακές 11. 00 -  2.00 το μεσημέρι
και 6.30 το απόγευμα με 10.00  το βράδυ
Σάββατο όλη μέρα : 10.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ

Το 32ο Φεστιβάλ Βιβλίου  πραγματοποιείται στην Αριστοτέλους, δίπλα στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, από 7 -  23 Ιουνίου 2013.

32ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης