Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Τριάντα χρόνια Φεστιβάλ Βιβλίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Τι κι αν φύσηξαν αέρηδες και ξεσηκώθηκαν μπουρίνια, το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η μεγαλύτερη εκδήλωση του πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα, ξεκίνησε δυναμικά και φέτος. Ολη η βιβλιοπαραγωγή ξεδιπλώνεται αυτές τις μέρες στο πλακόστρωτο της Παραλίας. Χιλιάδες περιπατητές έχουν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν τα βιβλία της αρεσκείας τους, να ενημερωθούν, να θυμηθούν τι δεν έχουν αγοράσει και να θαυμάσουν τις καινούργιες εκδόσεις. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, ο κόσμος του βιβλίου αντιστέκεται, δεν παραιτείται. Άλλωστε, τα βιβλία είναι αυτά που έχουν γαλουχήσει γενιές ανθρώπων, που διαμόρφωσαν τη σκέψη και τη συνείδησή τους.
Όπως είπε ο Πασκάλ, «ο άνθρωπος είναι μόνος του ένα αδύναμο ον. Όμως είναι το μόνο σκεπτόμενο ον». Αυτό το διάστημα έχει χυθεί πολύ μελάνι κι έχει καταναλωθεί πολλή φαιά ουσία για τα αίτια αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζει η χώρα μας. Σε πολλά βιβλία πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου θα πρέπει να ανατρέξει κανείς, για να κατανοήσει τα αίτια της κρίσης. Πολλά πονήματα θα εκδοθούν για τα οικονομικοπολιτικά αίτια αυτής της κρίσης. Και παρά την καθημερινή παρουσία των «Αγανακτισμένων» στην παραλία του Λευκού Πύργου, ο κόσμος του Φεστιβάλ Βιβλίου μοιάζει να ζει στο δικό του ρυθμό, ανεπηρέαστος από τη λαίλαπα των καιρών, συντροφιά με μεγάλους και μικρούς συγγραφείς στην άκρη της θάλασσας. Οι αιώνες και οι πολιτισμοί μπλέκονται ανάλαφρα και χιλιάδες ιστορίες ξεπηδούν από τις σελίδες παλιών και νέων εκδόσεων. Η Παραλία της Θεσσαλονίκης αποκτά μερικές φορές μεταφυσική διάσταση από το βάρος της συγκεντρωμένης γνώσης που κουβαλάει. Και από την άλλη μεριά, σε λίγες μόνο μέρες τόσο πολλές παράλληλες εκδηλώσεις που απευθύνονται σε κόσμο διαφορετικών ηλικιών και ενδιαφερόντων. Παιδάκια που παραλαμβάνουν τα αριστεία τους για τις επιδόσεις τους στα γαλλικά, νέοι συγγραφείς και ποιητές που υπογράφουν τα βιβλία τους, εκδήλωση στη μνήμη του Αλμπέρτο Ναρ, του Ζιλ Ντασέν με την ταινία του «Ριφιφί» και της Ζακλίν ντε Ρομιγί, συναυλία με τους «Εκμέκ» και πόσες άλλες ατελείωτες εκδηλώσεις στη διάρκεια των 15 ημερών.
Παρατηρώ κάθε απόγευμα την κίνηση από ανθρώπους κάθε ηλικίας που το επισκέπτονται. Ανατρέχω στο παρελθόν, έχοντας πολλές και υπέροχες αναμνήσεις απ’ όλον αυτόν τον κόσμο που το αγάπησε και το στήριξε όλα αυτά τα χρόνια. Πέρασαν τριάντα ολόκληρα χρόνια κι έχω την αίσθηση ότι έχω δει μια ευχάριστη ταινία του σινεμά με πολλά χρώματα και πολλά πρόσωπα. Αισθάνομαι μια βαθιά ικανοποίηση για όλο αυτό το τρέξιμο των τελευταίων τριάντα χρόνων και ήδη έχει σημάνει επανεκκίνηση για τα επόμενα τριάντα που θα ακολουθήσουν...

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ
barbounakisbabis@yahoo.gr
Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ