Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Οικολογία

Στην εποχή μας η οικολογία της καθημερινότητας εδραιώνεται, η επιστήμη ερευνά νέες κατευθύνεις για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και οι επιχειρήσεις έχουν ενεργή ανάμειξη στα θέματα περιβάλλοντος. Σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου (όχι βέβαια στην Ελλάδα) έχουν αποφασίσει να περάσουν από την άλλη όχθη, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος.
Για παράδειγμα στη Σκοτία, σε μια κωμόπολη με περίπου 3.000 κατοίκους, ογδόντα χιλιόμετρα έξω από το Εδιμβούργο, προωθήθηκε αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών CO2, ενώ αγοράστηκε κοινοτική έκταση για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων. Παράλληλα αναπτύχθηκε τοπική βιομηχανία κατασκευής οικολογικών πρώτων υλών για την οικοδομή, για να αποφευχθεί η αγορά συμβατικών από μακρινές περιοχές και να ενισχυθεί η βιοκλιματική αλλαγή.
Στη Σουηδία ο δήμος εφαρμόζει εδώ και μερικά χρόνια το ενεργειακό πολεοδομικό μοντέλο Trias ecologika, μια στρατηγική προσέγγιση για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και τη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Στην πόλη αυτή εφαρμόζεται με επιτυχία η «στρατηγική της αστικής δρέψης», μέσω της οποίας επιχειρείται η πλήρης επαναχρησιμοποίηση όλων των εκρροών του αστικού οργανισμού -στερεά και υγρά απόβλητα- με κύριο λόγο την εξοικονόμηση ενέργειας. Η πόλη αντιμετωπίζεται περίπου σαν ένα αστικό οικοσύστημα, το οποίο, όπως και τα οικοσυστήματα της φύσης, αξιοποιεί τις δικές του δυνατότητες χωρίς να αφήνει τίποτα να πηγαίνει στα σκουπίδια.
Στη Δανία, υπάρχει το νησάκι Σάμσο, με έκταση περίπου 1,4 εκατ. στρεμμάτων, οι 4.000 κάτοικοι του οποίου ζουν κυρίως από τη γεωργία και τον τουρισμό. Ολα ξεκίνησαν το 1997, όταν το Σάμσο κέρδισε διαγωνισμό για την ανάθεση αειφορικών προγραμμάτων. Δημιουργήθηκε πολυμετοχική εταιρία από όλους τους κατοίκους και ορισμένους ιδιώτες, σχεδιάστηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και άρχισε η σταδιακή υλοποίησή του. Το νησί θερμαίνεται και ηλεκτροδοτείται σε ποσοστό 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κυρίως από αιολική ενέργεια

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ