Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Δέντρα εναντίον αστικής ρύπανσης


ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ*
barbounakisbabis@yahoo.gr

Μια φτηνή, εύκολη, πράσινη μέθοδος, που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του κακού περιβάλλοντος που είμαστε αναγκασμένοι όλοι να υφιστάμεθα με ανυπολόγιστες ζημίες στην υγεία μας, είναι η φύτευση δένδρων που προστατεύουν από τη ρύπανση, ενώ ταυτόχρονα μετρούν το μέγεθός της. Είναι τα δένδρα τα περισσότερο διαδεδομένα σε ολόκληρο τον κόσμο, ο πλάτανος και το πεύκο, που συναντά κανείς σε όλη την επικράτεια σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΠΘ του Τμήματος Βιολογίας που δημοσιεύτηκε στις 9 Σεπτεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό «Environment pollution». Οπως αναφέρουν οι Θεσσαλονικείς ερευνητές, σε συνεργασία με ειδικούς του πανεπιστημίου του Σάλτσμουργκ της Αυστρίας και του Τμήματος Οικολογίας του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου στη Σερβία, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι «εμπλουτισμένοι» με εν δυνάμει τοξικά βαρέα μέταλλα που εκλύονται από τη βιομηχανία και τα καυσαέρια είναι η αιτία του κακού.
Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκάλυψε πως οι περισσότεροι πρόωροι θάνατοι οφείλονται στα σωματίδια παρά σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης βιολόγος – χημικός του ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης, τα φυτά και ιδιαίτερα τα δένδρα έχει αποδειχθεί πως είναι αποτελεσματικοί δείκτες για τη μέτρηση ρυπαντών που προέρχονται είτε από την ατμόσφαιρα είτε από το έδαφος. Ο πλάτανος, που διαχρονικά ήταν το αγαπημένο δένδρο της πόλης μας στις κοίτες των σαράντα πέντε ρεμάτων της όταν υπήρχαν, το πεύκο και τα αιώνια ελληνικά φυτά γραπώνουν στο φύλλωμά τους τους ρύπους και δεν ξεπλένονται εύκολα ούτε με τη βροχή. Ταυτόχρονα ο φλοιός του κορμού των δένδρων αυτών λειτουργεί ως ο καλύτερος συσσωρευτής ρύπων.
Λίγο πριν από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα γίνει στη Νότια Αφρική το Δεκέμβριο, η σπουδαία ανακάλυψη μπορεί να δώσει βοήθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη μελέτη αναφέρθηκε πως η πλατεία Αριστοτέλους έρχεται πρώτη σε χρώμιο και σε συσσώρευση βαρέων μετάλλων από όλες τις πόλεις της Ευρώπης. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις πόλεις Σάλτσμπουργκ, Βελιγράδι και Θεσσαλονίκη, μας δείχνει το δρόμο. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ζούμε στην πόλη με το λιγότερο πράσινο από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.
 ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας