Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Γιορτή Πολιτισμού

Σε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο Θερμαϊκό, απ’ αυτά που τόσο ωραία έχουν περιγράψει ποιητές, λογοτέχνες και σκηνοθέτες για την πόλη μας διαδραματίστηκε την Κυριακή το βράδυ, στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ Βιβλίου θεατρικό μονόπρακτο της Ιωάννας Καρυστιανή στη Νέα Παραλία. «Πως πέρασε γρήγορα η ώρα και έπεσε ξαφνικά το σκοτάδι»  αναφώνησε η ηρωίδα του έργου ολοκληρώνοντας το εξαιρετικό θεατρικό της δρώμενο.

Κάπως έτσι αισθάνθηκα χθες γιορτάζοντας τα 30 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ Βιβλίου. Με ένα ανοιγοκλείσιμο ματιών πέρασαν από μπροστά μου οι φιγούρες που το επισκέφθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Συγγραφείς, πολιτικοί, άνθρωποι του βιβλίου, γνωστοί καλλιτέχνες, περιπατητές αλλά και φανατικοί επισκέπτες που το περίμεναν κάθε χρόνο, για να συναντηθούν με τη νέα παραγωγή του βιβλίου.
Φέτος λόγω των γεγονότων με τους «Αγανακτισμένους» που παραμένουν στο Λευκό Πύργο, το φεστιβάλ έκανε ένα «κλικ» αριστερά και ξεδιπλώθηκε από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το «Μακεδονία Παλλάς». Ο αριθμός των επισκεπτών του ήταν μεγάλος, πολύ περισσότερος από κάθε χρονιά. Ο κόσμος φάνηκε πως βρήκε διέξοδο, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες των βιβλίων που ήταν αραδιασμένα στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων. Άλλωστε τα βιβλία είναι αυτά που έχουν γαλουχήσει γενιές ανθρώπων, και τους διαμόρφωσαν τη σκέψη και τη συνείδηση. Ίσως για αυτό αισθάνθηκαν την ανάγκη να υπερασπιστούν το βιβλίο, το πολιτιστικό αυτό αγαθό, και να το στηρίξουν στις δύσκολες ώρες που περνάει.
Είναι το μέσον που συνδέει το παρελθόν με το παρόν που τείνει, να γίνει κίνημα κοινωνικό για τη διάσωση του. Και μέσα σ’ αυτήν τη διάθεση,  να μην ξεχνάμε τους πνευματικούς ανθρώπους που έζησαν και δημιούργησαν σ’ αυτήν την πόλη, τιμήσαμε και τον πρόωρα χαμένο Αλμπέρτο Νάρ.
Νέες τεχνολογίες, απαγγελία ποιημάτων, ανάγνωση καινούργιων τίτλων, τιμητικά αφιερώματα, υπογραφές συγγραφέων ήταν μερικά από τα πολλά που συνέβαιναν κάθε βράδυ στο χώρο της εξέδρας δίπλα από τη γραμματεία.
Ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή η βράβευση του γνωστού φωτογράφου Γιάννη Κυριακίδη για την πολύχρονη προσφορά του καλύπτοντας τις εκδηλώσεις μας στην Παραλία της Θεσσαλονίκης, καθώς και τα περιφερειακά φεστιβάλ. Ο φακός του Κυριακίδη αποτύπωσε όλες τις μικρές και μεγάλες στιγμές της πόλης μας.
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όσους όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκαν για την υλοποίηση του και σε όσους το επισκέφθηκαν και το στήριξαν με τον τρόπο τους για την πραγματοποίηση του. Το Φεστιβάλ Βιβλίου, ώριμο πλέον και ανανεωμένο με καινούργιους συνεργάτες και φίλους, μπαίνει δυναμικά σε μια νέα εποχή προσφοράς στο χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού

Ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος(Σ.ΕΚ.Β.Ε)

Δημοσιεύθηκε στην εφημερία Αγγελιοφόρος( 21/6/2011)