Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Διεργασίες στο χώρο της αυτοδιοίκησης


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ*
barbounakisbabis@yahoo.gr

Η καλοκαιρινή εποχή κάποτε ήταν χρόνος ξεκούρασης και θερινής ραστώνης. Φέτος, για εμάς τους αυτοδιοικητικούς, είναι περίοδος δράσης. Με την έναρξη εφαρμογής του «Καλλικράτη» αλλά και με την ανάληψη νέας διοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών, έντονες είναι οι προσπάθειες να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη μέχρι τώρα εξάμηνη νέα λειτουργία των ΟΤΑ. Σε δημοσίευμα στον Τύπο στις 20 Ιουλίου, διαβάζουμε: «Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών σε συνάντησή του με δημάρχους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, είναι να κατατεθεί μέχρι τέλος Αυγούστου στη Βουλή νομοσχέδιο – σκούπα, με το οποίο θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία των ΟΤΑ».
Αμέσως ήρθε στο μυαλό μου αυτό που πριν από χρόνια μου είχε εκμυστηρευτεί υπουργός Εσωτερικών παλαιοτέρων κυβερνήσεων: «Σε πρόταση – ψήφιση νέου νομοσχεδίου με στόχο να υπάρξει περισσότερη δημοκρατική λειτουργία – διαφάνεια και αυξημένος ο ρόλος των αντιπολιτευτικών ομάδων, με επισκέφθηκαν στο γραφείο μου (30-40) φιλοκυβερνητικοί δήμαρχοι και μου διατύπωσαν έντονες αντιρρήσεις. Το γεγονός είναι όμως ότι τις αποδέχτηκα... Οταν όμως μετά από χρόνια συνάντησα αρκετούς από αυτούς και δεν ήταν πλέον διοίκηση αλλά αντιπολίτευση, μου εξομολογήθηκαν με αρκετή δόση αυτοκριτικής πόσο δίκιο είχα».
Το μόνιμο επιχείρημα των εκάστοτε διοικούντων είναι ότι δε θα μπορέσουν να ασκήσουν τα λειτουργικά τους καθήκοντα. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι έντονα προβληματισμένος ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, συντάσσοντας το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΟΤΑ των υπερχρεωμένων αυτοδιοικήσεων της καποδιστριακής περιόδου και παλαιότερα. Το σχέδιο βέβαια δεν παραλείπει να θέσει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις: η πρωτοβουλία ανήκει πάντοτε στην αυτοδιοίκηση, η οποία καταρτίζει το δικό της επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης και δεσμεύεται να το εφαρμόσει.
«Βασική υποχρέωση των ΟΤΑ και των περιφερειών που εντάσσονται στο πρόγραμμα εξυγίανσης είναι η ανάληψη της υποχρέωσης μείωσης δαπανών και αύξησης των ιδίων εσόδων τους».
«Πάγωμα ή περιορισμός χρηματοδότησης ορισμένων κωδικών (δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις κ.λπ.)».
«Πάγωμα ή περιορισμός των προσλήψεων και συμβάσεων».
«Υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που δε θα υπερβαίνει την αυτοδιοικητική περίοδο».
Παρά τις δυσκολίες και τις δυσλειτουργίες του νέου αυτού θεσμού, αναμένουμε μέσα σε αυτόν το μήνα εξελίξεις καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της αυτοδιοίκησης.

*Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας