barbounakisbabis@yahoo.gr

Το καυτό φθινόπωρο που όλοι περιμένουμε αρχίζει το ερχόμενο Σάββατο με τα εγκαίνια της Έκθεσης. Βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές της πορείας υλοποίησης του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» και μια σημαντική αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης που καλούμαστε να υλοποιήσουμε γρηγορότερα είναι ο τρόπος λειτουργίας των φορέων διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Είναι γνωστό ότι στις μέχρι τώρα δράσεις και προσπάθειές μας στο χώρο των αστικών απορριμμάτων σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις. Αποτέλεσμα είναι να μας το καταδεικνύουν συνεχώς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και σε αρκετές περιπτώσεις να παρεμβαίνουν με αποφάσεις που δημιουργούν οικονομικές επιβαρύνσεις για τη χώρα μας. Οι όποιες πετυχημένες δράσεις και υλοποίηση πρωτοποριακών έργων σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης δεν αναιρούν την εικόνα που έχει η ΕΕ για τα αστικά απορρίμματα στο σύνολο της χώρας μας.
Η άμεση υλοποίηση των διατάξεων του προγράμματος «Καλλικράτης», που προβλέπει σύσταση διαβαθμιδικών συνδέσμων, πετυχαίνει τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο λειτουργίας τους σε επίπεδο περιφέρειας. Με τη δημιουργία αυτών διευκολύνεται ο οργανωτικός εξορθολογισμός και επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση από αρμοδιότητες που μπορούν να ασκηθούν με αποτελεσματικότερο τρόπο σε μεγαλύτερη κλίμακα, δημιουργώντας οικονομία και θεμελιώνοντας μια αναπτυξιακή πολιτική στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με βασικό στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ως κοινωνικού αγαθού, στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Ο διαβαθμιδικός ΦΟΣΔΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), που θα υλοποιηθεί σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας εκπροσώπους από όλους τους δήμους και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο διοικητικό συμβούλιο, θα πρέπει να λειτουργήσει υποδειγματικά, αποδεικνύοντας ότι η διαχείριση των αστικών αποβλήτων από τους φορείς αυτούς δύναται να πληρεί τους όρους, να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα, όσο και η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Οι απαραίτητοι χειρισμοί πρέπει να είναι επιδέξιοι, γιατί η υλοποίηση μέχρι τώρα των έργων που περιλαμβάνονται στους περιφερειακούς σχεδιασμούς και ουσιαστικά εξειδικεύουν και υλοποιούν τον εθνικό σχεδιασμό, ο οποίος αποτελεί δέσμευση της χώρας μας στην ΕΕ, κατέδειξε δυσκολίες ανυπέρβλητες από τις αντιδράσεις των κατοίκων και όχι μόνον. Η νομοθετική ρύθμιση που περιμένουμε από την κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση να εκφραστεί ενιαία με όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση των νέων φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων με αποτελεσματικότερες υπηρεσίες στον άνθρωπο και το περιβάλλον και χαμηλότερο οικονομικό κόστος. Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στη σύγχρονη πρόκληση με αποφασιστικότητα, ώστε να υλοποιηθούν με επιτυχία οι στόχοι που επιδιώκουμε.


*Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας