Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Μια ανύπαρκτη υποψηφιότητα

Ο αυτοδιοικητικός νόμος «Ραγκούση», χωρίς να έχει συμπληρωθεί μια τετραετία, είχε στόχο να συμπίπτουν οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές με τις ευρωεκλογές. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας προσπάθησαν για μια ακόμη φορά να μανατζάρουν - καθοδηγήσουν τις τοπικές εκφράσεις προς όφελός τους. Τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής όμως διέψευσαν ή απέρριψαν αυτές τις προσπάθειες χειραγώγησης της κοινής γνώμης των περισσότερων κομμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο του «Α» της επόμενης ημέρας (Δευτέρα 19 Μαΐου) «Συντριβή του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας».
Προφανώς αναφερόταν στο εκλογικό σχήμα της Περιφέρειας που στήριζε και το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλες πολιτικές εκφράσεις. Ο βαρύς χαρακτηρισμός είναι απόλυτα δικαιολογημένος, αφού προήλθε από τα συγκριτικά δεδομένα των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, και ιδιαίτερα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης των περιφερειακών εκλογών στις οποίες η παράταξή μας έχασε οριακά τη νίκη έχοντας κατακτήσει υψηλά ποσοστά. Το σχήμα που επελέγη να εκπροσωπήσει τη συνέχεια μιας πετυχημένης παράταξης δεν ήταν εύκολο. Απαιτούνταν υπεύθυνες και διορατικές κινήσεις, χρήσιμοι χειρισμοί, δυναμική και κοινωνική έκφραση. Δυστυχώς αυτό που διαφαινόταν από την αρχή ήρθε να το επιβεβαιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής της 18ης Μαΐου με το 5,9%, καταγράφοντας τα χειρότερα ιστορικά ποσοστά της παράταξης.
Εκ του αποτελέσματος καταγράφεται σημειολογικά μια ανύπαρκτη υποψηφιότητα που δεν μπόρεσε να συγκινήσει ούτε ένα μέρος από τα 2.000.000 των κατοίκων της περιοχής αυτής. Ο προβληματισμός που καταγράφεται στο χώρο είναι έντονος μια που ακολουθούν αμέσως (την Κυριακή) οι ευρωεκλογές με έντονα κομματικά χαρακτηριστικά. Εύχομαι να μην επηρεάσει αρνητικά τους δημοκρατικούς πολίτες της περιοχής μας το δυσοίωνο πολιτικό αποτέλεσμα. Η αρνητική καταγραφή όμως παραμένει, αφού στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο δε θα υπάρχει εκπροσώπηση από τον κύριο φορέα του χώρου το ΠΑΣΟΚ, στην περιοχή της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, η οποία αριθμεί πάνω από 1.000.000 κατοίκους. Ελπίδα όλων μας είναι να μη συνεχιστούν οι αστοχίες.
ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ
αντιπροέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας