Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Το νησί

Οι ημέρες του Φλεβάρη που διανύουμε δεν έχουν τη χαρά του παρελθόντος. Δεν είναι οι μέρες της γλυκιάς ανυπομονησίας για τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης και της Καθαράς Δευτέρας. Είναι μέρες μεγάλης ανησυχίας για τη σεισμική ενέργεια που έχει μαζευτεί και επηρεάζει όλο τον ελλαδικό χώρο από το Ιόνιο μέχρι την Πύλο και την Κρήτη. Οι ωραίες και ωφέλιμες βροχές του μήνα μετατράπηκαν σε εφιάλτη για τους κατοίκους του πανέμορφου νησιού, που είναι υποχρεωμένοι να ζουν αντιμέτωποι με όλα τα στοιχεία της φύσης.
Θυμήθηκα τις σπάνιες βροχές της Κρήτης, που, όταν πέφτουν, είναι δυνατές, σχηματίζοντας ορμητικούς χειμάρρους ανάμεσα στα βουνά. Στη συνέχεια καταλήγουν σε σπήλαια γεμάτα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, όπου οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού καθιέρωσαν τη λατρεία των θεών τους. Οι σημερινοί επισκέπτες συχνά σκοντάφτουν πάνω σε βωμούς αρχαίων ιεροτελεστειών. Τελετές που εξυμνούν και εξευμενίζουν τη Φύση. Αυτή που είναι στο τέλος ο καθοριστής της ζωής. Στο διάσημο νησί της Κεφαλλονιάς, το αγαπημένο των κινηματογραφικών σταρ, μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», τώρα «σκοντάφτει» κανείς σε πολιτικούς που προσπαθούν να δώσουν λύσεις και σε άλλους που δηλώνουν απλώς παρουσία.
Το κλίμα διαμορφώνεται εν μέσω σεισμικών ακολουθιών. Η προεκλογική διαμάχη εν όψει ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών ωχριά μπροστά στο θέαμα της πληγωμένης παραλίας της Μυρτούς, σύμβολο μιας ρημαγμένης Ελλάδας από τα δεινά της μοίρας της. Οι αισιόδοξες προβλέψεις των σεισμολόγων μοιάζουν με τις αισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας για «γρήγορη» ανάκαμψη της οικονομίας. Από τα ερείπια της χώρας μας είναι η πρόκληση να ξεκινήσει μια μορφή ευφυούς ανάπτυξης που θα αντανακλά την ποιότητα ζωής σε όλη την Ευρώπη. Θα πρέπει, όμως, να ξεφύγουμε από τον τρόπο σκέψης του 19ου αιώνα, που επικεντρωνόταν στη διεκδίκηση, προχωρώντας στην αντίληψη του 21ου αιώνα «προσφέρω - δημιουργώ». Ισως μας βοηθήσει να ενηλικιωθούμε ιδεολογικά, να πάρουμε ώριμες αποφάσεις για το τι θα πράξουμε τους επόμενους μήνες.

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ
αντιπροέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας