Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

O χειμώνας της μελαγχολίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ*
barbounakisbabis@yahoo.gr
Κάθε μέρα που περνάει ένας ακόμα  καταναλωτικός κλάδος  σημειώνει απώλειες εξαιτίας της  κρίσης που σαρώνει τη χώρα μας απειλώντας να μην αφήσει τίποτε όρθιο. Ο εσωτερικός  χειμερινός  τουρισμός, μειωμένος φέτος κατά 40%, θα απογοητεύσει τους κατοίκους  των ορεινών περιοχών που περίμεναν όλο το χρόνο αυτές τις ημέρες να έχουν πληρότητα.
Το χιόνι θα είναι μαύρο για τους  περισσότερους, όπως  και τα  πάθη της μελαγχολικής ψυχής των Ελλήνων που βρέθηκαν απροετοίμαστοι στη βίαιη επίθεση μέτρων στη δίχως όρια κρίση που βιώνουμε Η μελαγχολία είναι μια ελληνική λέξη, που ανακαλύφθηκε από τον Ιπποκράτη προέρχεται από τη μέλανα χολή που δημιουργεί ο αγχωμένος οργανισμός. Ο Αριστοτέλης αναφέρει πως κάτι μέσα μας υπάρχει που μας οδηγεί στην τρέλα, στο θυμό, στη λύπη και τη δημιουργία.
Κάποτε πιστεύαμε πως οι βόρειοι κάτοικοι της Ευρώπης είναι αυτοί που τους ταιριάζει περισσότερο η μελαγχολία λόγω ιδιοσυγκρασίας . Όμως αρκεί κανείς να παρατηρήσει τους γύρω του τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα. Κάποιοι βέβαια θα κάνουν χαρούμενα και ανέμελα Χριστούγεννα, αφού φρόντισαν να έχουν μεγάλες καταθέσεις στις παγωμένες Άλπεις(έχουν ακουστεί αστρονομικά ποσά) δικαιώνοντας τη φήμη της Ελλάδας στο εξωτερικό «φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους»
Και αν το σύνολο των δυτικών χωρών βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, υπάρχουν και χώρες- υπόδειγμα λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς με σταθερή πολιτική, οικονομική βάση και χωρίς χρέη. Η Νορβηγία π.χ. χώρα του μεγαλύτερου επενδυτικού fund στον πλανήτη, έχει μια οικονομία με μηδενικά χρέη και πλεόνασμα εκατομμύρια δολάρια από τα πετρέλαια της Βόρειας ΘάλασσαςΗ ιδιαιτερότητα των Νορβηγών  οφείλεται στο ότι έχουν τάση προς την αποταμίευση και δεν ενδίδουν στις αξίες της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας. Δε σκορπούν τα λεφτά τους σε επίδειξη πλούτου και δεν υποκύπτουν σε καταναλωτική μανία.
Πάνω σ’ αυτήν τη συνταγή κινούνται και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, γι’ αυτό Σουηδία και Φινλανδία διαθέτουν ενεργητικό, αντί για παθητικό, πλεονάσματα, αντί για χρέη. Η Δανία είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα με δημόσιο χρέος του ύψους 2% επί του Α.Ε.Π. της! Η ισορροπία και το πάν μέτρον άριστον είναι επίσης ελληνικές έννοιες στις οποίες οφείλουμε να στραφούμε όλοι στην Ευρώπη. Και ας μην ξεχνάμε πως οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια ευκαιρία να ασχοληθεί κανείς με το βιβλίο. Να διαβάσει και να ενημερωθεί. Άλλωστε αυτήν την εποχή είναι δεκάδες οι νέες εκδόσεις και πολλοί από τους τίτλους που κυκλοφορούν αναφέρονται στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα

Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Δημοσιεύεται στον Αγγελιοφόρο 13/12/2011

Πρόσκληση σε παρουσίαση βιβλίου «Από την κλεπτοκρατία στη χρεoκοπία»


Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Β. Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού «Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία» εκδόσεις   ΠΑΤΑΚΗ, το Σάββατο  17 Δεκεμβρίου 2011 στις 12.00 το μεσημέρι στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, πλατεία Αριστοτέλους.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Σταύρος Λυγερός, συγγραφέας-δημοσιογράφος
Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Κώστας Μαμέλης, δικηγόρος
Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, πρόεδρος Εκδοτών Β. Ελλάδας
Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η κρίση χρέους σηματοδοτεί την κατάρρευση ενός μοντέλου πλασματικής ανάπτυξης, το οποίο, όπως εξελίχθηκε, είχε ως χαρακτηριστικά του την κλεπτοκρατία, τη σπατάλη, τον ανορθολογισμό, τον παρασιτισμό, την αυθαιρεσία και την ατιμωρησία. Μαζί µ’ αυτό το µμοντέλο καταρρέει και το ανομολόγητο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στην άρχουσα τάξη και στα µικροµεσαία στρώματα, το οποίο αποτέλεσε το υπόβαθρο αυτού του μοντέλου.
Εκτός από την ιθαγενή πτυχή της κρίσης, όμως, υπάρχει και η ευρωπαϊκή. Η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, όπως ισχυριζόταν το ευρωπαϊκό ιερατείο. Είναι ο πιο αδύναµος κρίκος μιας όχι και τόσο στέρεας αλυσίδας. Το ευρώ απειλείται από τη συστηµική κρίση του. Η Ελλάδα έχει σήμερα µμετατραπεί σε πειραματόζωο. Είναι η πρώτη χώρα-µέλος της ΕΕ όπου εφαρμόζεται η θεραπεία-σοκ και επιχειρείται η αποδόµηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτηµένου. Από την έκβαση του πειράματος θα κριθεί το μέλλον όχι µόνο των κοινωνιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και των κοινωνιών του ευρωπαϊκού πυρήνα.
Το βιβλίο έχει αρθρωθεί σε  επτά μέρη στα οποία  μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας ανιχνεύει τις ρίζες της κρίσης, αναλύει τα χαρακτηριστικά και τις πτυχές της, απαντά σε καίρια ερωτήματα (π.χ. εάν υπήρχε άλλος δρόμος το 2009), αποδοµεί το δίληµµα “Μνημόνιο ή χρεοκοπία”, αξιολογεί µε αριθμούς τη θεραπεία-σοκ, δίνει απαντήσεις για το “κούρεμα” του χρέους και εκτιμά τις επιπτώσεις από την απονοµιµοποίηση της εξουσίας. Τέλος, διερευνά τα σενάρια για τη συντεταγμένη ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, για την παραμονή ή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα

Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα.
Πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταπτυχιακά σεμινάρια διεθνών σχέσεων και διεθνούς οικονομίας στην École des Hautes Études στο Παρίσι.
Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973.
Συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου, Έρευνας και Κριτικής (κυκλοφορεί από το 1980 από τις εκδόσεις Στοχαστής).  Βιβλία του συγγραφέα: Φοιτητικό Κίνημα και Ταξική Πάλη στην Ελλάδα (1977, 2 τόμοι, εκδόσεις Στοχαστής), ΠΑΣΟΚ, το Σύνδρομο του Μεγάλου Ασθενούς (1990, εκδόσεις Στοχαστής), Σκόπια, το Αγκάθι της Βαλκανικής (1992, εκδόσεις Λιβάνη), Άνεμοι πολέμου στα Βαλκάνια (1992, εκδόσεις Λιβάνη), Κύπρος: Στα Όρια του Αφανισμού (1993, εκδόσεις Λιβάνη), Το Παιχνίδι της Εξουσίας (1996, εκδόσεις Λιβάνη), Εν Oνόματι της Μακεδονίας ― O Διπλωματικός Πόλεμος για το Όνομα (2008, εκδόσεις Λιβάνη).
Επίσης, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή αρκετών συλλογικών τόμων και έχει γράψει πολλές μελέτες για τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς και για θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.
Εργάζεται στην Καθημερινή και συνεργάζεται με τον Κόσμο του Επενδυτή και με το περιοδικό Επίκαιρα.