Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

O χειμώνας της μελαγχολίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ*
barbounakisbabis@yahoo.gr
Κάθε μέρα που περνάει ένας ακόμα  καταναλωτικός κλάδος  σημειώνει απώλειες εξαιτίας της  κρίσης που σαρώνει τη χώρα μας απειλώντας να μην αφήσει τίποτε όρθιο. Ο εσωτερικός  χειμερινός  τουρισμός, μειωμένος φέτος κατά 40%, θα απογοητεύσει τους κατοίκους  των ορεινών περιοχών που περίμεναν όλο το χρόνο αυτές τις ημέρες να έχουν πληρότητα.
Το χιόνι θα είναι μαύρο για τους  περισσότερους, όπως  και τα  πάθη της μελαγχολικής ψυχής των Ελλήνων που βρέθηκαν απροετοίμαστοι στη βίαιη επίθεση μέτρων στη δίχως όρια κρίση που βιώνουμε Η μελαγχολία είναι μια ελληνική λέξη, που ανακαλύφθηκε από τον Ιπποκράτη προέρχεται από τη μέλανα χολή που δημιουργεί ο αγχωμένος οργανισμός. Ο Αριστοτέλης αναφέρει πως κάτι μέσα μας υπάρχει που μας οδηγεί στην τρέλα, στο θυμό, στη λύπη και τη δημιουργία.
Κάποτε πιστεύαμε πως οι βόρειοι κάτοικοι της Ευρώπης είναι αυτοί που τους ταιριάζει περισσότερο η μελαγχολία λόγω ιδιοσυγκρασίας . Όμως αρκεί κανείς να παρατηρήσει τους γύρω του τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα. Κάποιοι βέβαια θα κάνουν χαρούμενα και ανέμελα Χριστούγεννα, αφού φρόντισαν να έχουν μεγάλες καταθέσεις στις παγωμένες Άλπεις(έχουν ακουστεί αστρονομικά ποσά) δικαιώνοντας τη φήμη της Ελλάδας στο εξωτερικό «φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους»
Και αν το σύνολο των δυτικών χωρών βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, υπάρχουν και χώρες- υπόδειγμα λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς με σταθερή πολιτική, οικονομική βάση και χωρίς χρέη. Η Νορβηγία π.χ. χώρα του μεγαλύτερου επενδυτικού fund στον πλανήτη, έχει μια οικονομία με μηδενικά χρέη και πλεόνασμα εκατομμύρια δολάρια από τα πετρέλαια της Βόρειας ΘάλασσαςΗ ιδιαιτερότητα των Νορβηγών  οφείλεται στο ότι έχουν τάση προς την αποταμίευση και δεν ενδίδουν στις αξίες της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας. Δε σκορπούν τα λεφτά τους σε επίδειξη πλούτου και δεν υποκύπτουν σε καταναλωτική μανία.
Πάνω σ’ αυτήν τη συνταγή κινούνται και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, γι’ αυτό Σουηδία και Φινλανδία διαθέτουν ενεργητικό, αντί για παθητικό, πλεονάσματα, αντί για χρέη. Η Δανία είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα με δημόσιο χρέος του ύψους 2% επί του Α.Ε.Π. της! Η ισορροπία και το πάν μέτρον άριστον είναι επίσης ελληνικές έννοιες στις οποίες οφείλουμε να στραφούμε όλοι στην Ευρώπη. Και ας μην ξεχνάμε πως οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια ευκαιρία να ασχοληθεί κανείς με το βιβλίο. Να διαβάσει και να ενημερωθεί. Άλλωστε αυτήν την εποχή είναι δεκάδες οι νέες εκδόσεις και πολλοί από τους τίτλους που κυκλοφορούν αναφέρονται στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα

Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Δημοσιεύεται στον Αγγελιοφόρο 13/12/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου