Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Τέλος Εποχής

 Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ*
barbounakisbabis@yahoo.gr
Η στάση πληρωμών μπορεί να μας βγάλει από το τέλμα; Έχουμε ακόμη ισχυρά πλεονεκτήματα για να διαπραγματευτούμε το χρεός; Υπάρχουν ελπίδες ανάπτυξης και ανάκαμψης της χώρας μας; Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που συζητήθηκαν στην εκδήλωση του προηγούμενου Σαββάτου, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου, συγγραφέα Σταύρου Λυγερού "Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία"(εκδόσεις Πατάκη)
Ο Σταύρος Λυγερός ήρθε καλεσμένος στη Θεσσαλονίκη από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού Νοτιανατολικής Ευρώπης να παρουσιάσει την έρευνα του γύρω από τα αίτια που οδήγησαν στην κρίση και πως μπορούμε να ελπίζουμε σε μια ανάκαμψη στο μέλλον. Στο πάνελ της παρουσίασης συμμετείχαν με εισηγήσεις τους ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, ο δικηγόρος Κώστας Μαμέλης και ο υπογραφών τη στήλη που κατήυθυνε την εκδήλωση.
Όλοι συμφώνησαν για την κακή πορεία του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα που οδήγησε μετά τη μεταπολίτευση τη χώρα σ'αυτό το χάος κλείνοντας έτσι με δραματικό τρόπο μια ολόκληρη εποχή. Ο Σταύρος Λυγερός συστηματικός αναλυτής των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων των τελευταίων τριάντα ετών, συγγραφέας πολλών τίτλων βιβλίων, έχει συμμετάσχει με κείμενα του σε αρκετούς συλλογικούς τόμους και έχει γράψει μελέτες για τις διεθνείς σχέσεις καθώς και για θέματα ελληνικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.
Το τελευταίο του βιβλίο, επίκαιρο και ιστορικής σημασίας, σημειώνει μεγάλη επιτυχία, βρίσκεται στην 14η χιλιάδα, αναπτύσσεται σε επτά μέρα: το πρώτο μέρος με τίτλο "Ο κύκλος της μεταπολίτευσης" ανιχνεύει τις ρίζες της κρίσης από το 1974 μέχρι τις εκλογές του 2009. Το δεύτερο μέρος με τίτλο "Η βαριά σκιά της κλεπτοκρατίας" έχει στο κέντρο του το καρκινικό πλέγμα της διαπλοκής-διαφθοράς. Αναλύει το αμαρτωλό τρίγωνο που έχει στην κορυφή το πολιτικό σύστημα, τα Μ.Μ.Ε. και την ολιγαρχία του χρήματος. Στο τρίτο μέρος "Το ανομολόγητο κοινωνικό συμβόλαιο", αναλύονται το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα-φυλέςε, η δημόσια διοίκηση, και ο ρόλος των συνδικάτων, της φοροδιαφυγής, η θηλιά του χρέους, η λεηλασία του χρηματιστηρίου, το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, και οι επιπτώσεις της παράνομης λαθρομετανάστευσης στην οικονομία. Στα τελευταία κεφάλαια "Ο πρόδρομος Δεκέμβρης", "Το πορτρέτο του καπετάνιου", "Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης" και τέλος το τελευταίο κεφάλαιο "Μνημόνιο και χρεοκοπία", γίνεται μια ανάλυση της πορείας πρός το "γολγοθά" της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Μια αφήγηση για τις ρίζες, τα χαρακτηριστικά, τις πτυχές και τις προοπτικές της κρίσης που ανέτρεψε τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων.

Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.