Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Οι Ποιητές του Αιώνα της Θεσσαλονίκης

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την  ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης θα πραγματοποιήσουν,  για έβδομη συνεχόμενη χρονιά,   εκδήλωση  με θέμα «Οι Ποιητές του αιώνα της Θεσσαλονίκης».
Η Γιορτή Ποίησης,   που θα λάβει χώρα στο Κέντρο Μουσικής της Διεύθυνσης Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι ),   την Τετάρτη  21 Μαρτίου 2012 και ώρα 19:00,  πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έτους Εορτασμού «Θεσσαλονίκη 2012 – 100 χρόνια από την Απελευθέρωση» και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού.

Στην εκδήλωση, που είναι ανοικτή στο κοινό,  στο πρώτο μέρος θα αναφερθούν οι μεγάλοι και σημαντικοί Θεσσαλονικείς Ποιητές του αιώνα που συνδέθηκαν άπαξ και διαπαντός με την πόλη  ενώ στο δεύτερο μέρος ποιητές της Θεσσαλονίκης, μαθητές αλλά και όσοι έχουν την ευαισθησία και το ταλέντο να γράψουν  το δικό τους ποίημα ή στίχους,  θα έχουν την δυνατότητα να το απαγγείλουν  και να το μοιραστούν με το κοινό.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά   φοιτητές  και καθηγητές  του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην αρχή της εκδήλωσης  θα παιχτεί το κομμάτι σε δύο μέρη ( En bateau-Cortege) από την "petite Suite" του Claude Debussy για πιάνο( 4 χέρια) και παίζουν οι φοιτήτριες Λαζαρίδου Κωνσταντίνα και Τσιλογιάννογλου Ελπίδα.
Στη συνέχεια φοιτητές θα παίξουν κομμάτια από το σύνολο  της ελληνικής  μουσικής  υπό την επίβλεψη του Λευτέρη Τσικουρίδη,  Λέκτορα του ΤΜΕΤ.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας   και του     Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης   κ. Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, αναφέρει:
«Η Θεσσαλονίκη σταυροδρόμι των Βαλκανίων και πρωτεύουσα των προσφύγων είναι η πόλη των δημιουργών σε κάθε έκφανση με μεγάλη παράδοση στην ποιητική έκφραση. Στην διάρκεια του αιώνα του ελεύθερου βίου σημαντικοί ποιητές άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους με το μοναδικό τους γραπτό λόγο. Και εμείς οι νεότεροι χρωστάμε πολλά στον Γιώργο Θέμελη, στο Γιώργο Βαφόπουλο, το Νϊκο Γαβριήλ –Πετζίκη, τη Ζωή Καρέλλη, το  Μανώλη Αναγνωστάκη, τον Γιώργο Ιωάννου, τον Κωστή Μοσκώφ, τον Τάκη Βαρβιτσιώτη  καθώς και τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, όπως και σε πολλούς άλλους σεβαστούς δημιουργούς. Και το χρέος αυτό είναι να διαβάζουμε ποίηση, να προσπαθούμε να τη νοιώσουμε και παράλληλα να διαδώσουμε το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία. Μ’ αυτές τις σκέψεις ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης καλεί όλους τους Θεσσαλονικείς στον όμορφο κόσμο των ποιητών, οι οποίοι είτε γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, είτε μεγάλωσαν και έζησαν σημαντικό μέρος της ζωής τους εδώ,  συνδέθηκαν άπαξ και δια παντός με τα σοκάκια της, τη θάλασσά της, τις γειτονιές της, τον αέρα της….».