Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Οι Ποιητές του Αιώνα της Θεσσαλονίκης


Στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Μουσικής της Διεύθυνσης Μουσικών Δραστηριοτήτων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, εκδήλωση με θέμα «Οι Ποιητές του αιώνα της Θεσσαλονίκης», το βράδυ της Τετάρτης, 21 Μαρτίου 2012
Την εκδήλωση διοργάνωσαν, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του Έτους Εορτασμού «Θεσσαλονίκη 2012 – 100 χρόνια από την Απελευθέρωση» και τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού. 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης Μπάμπη Μπαρμπουνάκη αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά των ποιητών της Θεσσαλονίκης για την πόλη αλλά και για την χώρα. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Θεσσαλονίκη σταυροδρόμι των Βαλκανίων και πρωτεύουσα των προσφύγων είναι η πόλη των δημιουργών σε κάθε έκφανση με μεγάλη παράδοση στην ποιητική έκφραση. Στην διάρκεια του αιώνα του ελεύθερου βίου σημαντικοί ποιητές άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους με το μοναδικό τους γραπτό λόγο. Και δικό μας χρέος απέναντί τους είναι να διαβάζουμε ποίηση, να προσπαθούμε να τη νοιώσουμε και παράλληλα να διαδώσουμε το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία».
Στη συνέχεια ο λογοτέχνης – φιλόλογος, Γεν. Γραμματέας του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Ν. Ευρώπης, Γιάννης Τζανής αναφέρθηκε στους Ποιητές του αιώνα που έφυγαν….
Συγκεκριμένα ανέφερε 100 ποιητές της Θεσσαλονίκης που συνδέθηκαν άπαξ και δια παντός με την Θεσσαλονίκη στα 100 χρόνια του ελεύθερου βίου της και αμέσως μετά απήγγειλε ποιήματα των: Μανώλη Αναγνωστάκη, Νίκο Αλέξη Ασλάνογλου, Τάκη Βαρβιτσιώτη, Γιώργου Βαφόπουλου, Χρυσάνθης Τσιτσέα, Πάνου Θασίτη, Γιώργου Θέμελη, Γιώργου Ιωάννου, Ζωής Καρέλλη, Κλείτου Κύρου, Νίκου Πεντζίκη και Γιώργου Στογιαννίδη.
Αμέσως μετά, το λόγο πήραν πολλοί από τους παρευρισκομένους και κυρίως μαθητές οι οποίοι είχαν την ευαισθησία και το ταλέντο να γράψουν το δικό τους ποίημα και να το μοιραστούν με το κοινό. 
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίοι έπαιξαν έργα του κλασσικού ρεπερτορίου καθώς και τραγούδια του Τσιτσάνη και του Χιώτη, με θέμα τη Θεσσαλονίκη. 
Στην συγκινητική βραδιά παραβρέθηκε μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Τουλίκας εκπρόσωπος τους Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης Ελένη Τζιούτζια, ο Δημοτικός Σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειου Ελλάδος Δημήτρης Λακασάς, ο γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εκδοτών Β. Ε Γιώργος Μπίμπης καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΚΒΕ και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης