Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Αθώοι και Φταίχτες

Δεν πέρασαν λίγες ώρες και μια νέα τραγωδία εμφανίστηκε στη δυτική πλευρά της πόλης μας. Οι συμφορές πάντοτε χτυπούν δύο φορές, όπως συμβαίνει και στο γνωστό μυθιστόρημα του Τζέιμς Κέιν «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές». Μετά τον άδικο χαμό της 13χρονης από τις αναθυμιάσεις από το μαγκάλι, ένα άλλο υπόγειο ήρθε να προστεθεί στη θλιβερή επικαιρότητα με την πυρκαγιά που ξέσπασε από τα κεριά, μια κι αυτός ο χώρος στερούνταν το βασικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Θύματα και στις δύο περιπτώσεις τα μικρά παιδιά, χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει απάντηση στα καθημερινά ερωτήματα αυτών που έχουν βρεθεί σ' αυτήν την άσχημη γενικώς συγκυρία. Πώς μπορεί κανείς να κατανοήσει - αποδεχτεί ότι στη δυτική πλευρά του πολεοδομικού μας συγκροτήματος έχει δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα; Η Θεσσαλονίκη έγινε ξαφνικά μια πόλη των δύο ταχυτήτων, στην οποία δυστυχώς το βιοτικό επίπεδο των περισσότερων ανθρώπων κατρακυλά καθημερινά χωρίς να μπορεί κανείς να υποσχεθεί ένα καλύτερο μέλλον.

Οι αριθμοί που ανακοινώνονται για τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και την έλλειψη όλων των άλλων βασικών αγαθών διαβίωσης είναι τεράστιοι. Οι ευθύνες συνεχώς επιμερίζονται χωρίς να έχουμε απτά αποτελέσματα. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέα φαινόμενα κοινωνικής εξαθλίωσης, πολλά από τα οποία έρχονται στο φως της δημοσιότητας χάρη στη δημοσιογραφική έρευνα. Ο τεράστιος αριθμός των 350.000 νοικοκυριών που ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κάτω από τις παρούσες καιρικές συνθήκες είναι ικανός να γεμίσει ατελείωτα τηλεοπτικά πλάνα και τις σελίδες των εφημερίδων που θα περιέγραφαν την αφόρητη αυτή κατάσταση που διαχέει σε όλη την Ελλάδα μια απέραντη δυστυχία.

Αξιέπαινη είναι η πρωτοβουλία του δημάρχου Ζακύνθου που ανέλαβε να κάνει διακανονισμό με τη ΔΕΗ για όλους τους συμπατριώτες του που τους έχουν κόψει το ρεύμα, ώστε να μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα. Είναι μία πρόκληση και για τους άλλους δημάρχους της χώρας μας να ενεργήσουν ανάλογα για να μπορέσουν οι δημότες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που είναι διάχυτο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον Αγγελιοφόρο 6 Δεκεμβρίου