Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Στρατηγικός σχεδιασμός Κεντρικής Μακεδονίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ*
barbounakisbabis@yahoo.gr

Στη σημερινή εποχή που οι προκλήσεις συνεχώς αυξάνονται για τον άνθρωπο, η αναζήτηση νέων προτάσεων για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ. Είναι υποχρέωση όλων μας να συναποφασίσουμε για ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό που θα εντάσσεται στα πλαίσια της νέας αιρετής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα χαρακτηριστικά που θα επιλέξουμε ως μέσω του νέου αυτού αναπτυξιακού νόμου θα πρέπει να είναι καθαρά ανθρωποκεντρικά, να εξυπηρετούν το συνάνθρωπό μας στα πλαίσια της καθημερινής λειτουργίας του. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος αναζητά συνεχώς λύσεις μέσα στο φυσικό του περιβάλλον.
Το αναπτυξιακό εργαλείο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην πατρίδα μας είναι το ΕΣΠΑ, που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2007 και συνεχίζεται παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις. Ο στόχος μας είναι ότι πρέπει, ως αναγκαίο εργαλείο, να του προσδώσουμε όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να αποτελέσει το νέο όραμα της πρώτης αιρετής περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. Η περιφέρειά μας είναι δεύτερη στη χώρα μας, ο δε πληθυσμός της ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια κατοίκους και περιλαμβάνει επτά νομούς πλούσιους στην παραγωγική τους βάση, ιδιαίτερα δε στον πρωτογενή τομέα. Στο πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσονται έργα περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναλαμβάνει να τα υλοποιήσει η αιρετή περιφέρεια από την 1η Ιουλίου του 2011. Δίνεται βαρύτητα σε όλους σχεδόν τους τομείς όπως είναι: έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, καινοτόμες δράσεις, σύγχρονη επιχειρηματικότητα, περιβαλλοντική προστασία, πολιτισμός, αγροτική αναγέννηση, εκπαίδευση, τομέας υγείας και πρόνοιας. Τα προβλήματα στην περιφέρειά μας είναι πολλαπλά και συνεχώς καταγράφονται με αυξάνουσα πορεία ιδιαίτερα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η έλλειψη επενδύσεων είχε ως αποτέλεσμα την αποβιομηχάνιση όλης της ευρύτερης περιοχής και τον οικονομικό μαρασμό μιας εμπορικής πόλης όπως ήταν η Θεσσαλονίκη στη διαχρονική της πορεία.
Οι τελευταίες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, όπως διαμορφώθηκαν, έχουν στερήσει την περιοχή από τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας. Ιδιαίτερα στις νέες γενιές, το συνεχές κλείσιμο των επιχειρήσεων, η δε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων δημιουργούν το αρνητικό σκηνικό των ημερών μας. Η Μακεδονία με τον αγροτικό της πλούτο μπορεί να γίνει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Είναι η εποχή να μελετήσουμε τις ιδιαιτερότητες του κάθε νομού αξιοποιώντας όσο το δυνατόν καλύτερα τα φυσικά του προτερήματα.


*O ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας