Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και απονεμήθηκαν τα βραβεία–έπαινοι του 4ου Πανελλήνιου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού





Μαθητές από όλη την Ελλάδα, με τους καθηγητές τους και τους γονείς τους  παραβρέθηκαν για να παραλάβουν την τιμητική διάκριση τους στην εκδήλωση της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και απονομής βραβείων και επαίνων  το πρωί της Κυριακής 21 Απριλίου,  στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα  και απονεμήθηκαν βραβεία και  έπαινοι  των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου από όλη τη χώρα, που συμμετείχαν στον 4o  Πανελλήνιο Μαθητικό Ποιητικό Διαγωνισμό.
Το διαγωνισμό, που ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια,  διοργάνωσε για 4η συνεχή χρονιά ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στα πλαίσια του ΚΓ΄  Πνευματικού Μαΐου – Η πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης και  τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης, της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση απένειμαν βραβεία ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, η συνεργάτιδα του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρου  Καράογλου,  κ. Παρασκευή Τάτσικα, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας  του Δήμου Θεσσαλονίκης  κ. Αντώνης Καρούμπης, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Ελένη Τζιούτζια, ο πολιτευτής κ. Κώστας Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Β.Ε κ. Αλέκος Δαφνομήλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής κ. Γιάννης Τζανής, Πέτρος Μπέσπαρης και Γιώργος Μπίμπης καθώς και  διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων.  Επίσης επιστολή απέστειλαν η οποία διαβάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα,
Επίσης με μήνυμα τους χαιρέτησαν την εκδήλωση  ο Αρμόδιος  Υπουργός Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου,   ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας,  και ο   Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Καρατάσιος.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης  αφού ευχαρίστησε τους μαθητές, τους γονείς και  τους εκπαιδευτικούς  για την παρουσία τους στην εκδήλωση τόνισε μεταξύ άλλων: «Φέτος ο Πανελλήνιος Ποιητικός  Μαθητικός Διαγωνισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν περισσότεροι από χίλιοι ενώ τα ποιήματα που έφτασαν στην κριτική επιτροπή  άγγιξαν τις δύο  χιλιάδες. Στη φετινή διοργάνωση όμως σημαντικό είναι  και το ότι οι μαθητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Χίο, Σύρο, Κεφαλονιά, Εύβοια, Σέρρες, Τρίκαλα, Σπάρτη, Αλεξανδρούπολη, Χαλκιδική,  Φλώρινα κ.α)  μαζί με τους γονείς τους παραβρέθηκαν σήμερα σ’ αυτήν την εκδήλωση για να παραλάβουν την τιμητική τους διάκριση καθώς και από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία που ξεκίνησε με το Υπουργείο Παιδείας πριν από 4 χρόνια όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί ήταν εξαιρετικά επωφελής  για τους μαθητές αφού τους δόθηκε  μία ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από την ποίηση. Πέρα όμως από τους αριθμούς,  υπάρχει εξαιρετική ποιότητα ποιημάτων από πολλούς μαθητές,  οι οποίοι είναι οι επόμενοι σημαντικοί δημιουργοί.»

Η κριτική  επιτροπή  για την απονομή των βραβείων η οποία αποτελείται από τους  Γιάννη Τζανή, φιλόλογο – λογοτέχνη,  Πέτρο Μπέσπαρη, φιλόλογο – λογοτέχνη  και  Γιώργο Μπίμπη – εκδότης,  για τον διαγωνισμό αναφέρει:
«H συμμετοχή ενός τόσο μεγάλου αριθμού μαθητών (συμμετείχαν  περίπου χίλιοι μαθητές με δύο χιλιάδες ποιήματα)  σε ένα ποιητικό διαγωνισμό αποτελεί αναμφίβολα ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την ποιότητα και τις πνευματικές ανησυχίες της ελληνικής νεολαίας αλλά  και αποδεικνύει ότι οι νέοι μπορούν μέσα στα σχολεία να δημιουργούν και να εκφράζονται. Σε μια δύσκολη εποχή που οι κίνδυνοι και οι παγίδες ελλοχεύουν παντού είναι πολύ σημαντικό οι νέοι μας να έχουν ευαισθησίες, να έχουν ευγενικές φιλοδοξίες,  να ασχολούνται με την τέχνη και τη δημιουργία. Στο φετινό διαγωνισμό υπήρξε σημαντική συμμετοχή μαθητών και από πολλά επαρχιακά σχολεία της χώρας κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά αυτό που μας συγκίνησε ιδιαίτερα ήταν ότι έφτασαν ποιήματα από πολύ περισσότερα σχολεία συγκριτικά με προηγούμενα έτη.
H ποιότητα των ποιητικών κειμένων, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών ήταν ικανοποιητική και φαίνεται πως ορισμένοι απ’ τους συμμετέχοντες έχουν δυνατότητα με την ανάλογη καλλιέργεια να γράψουν καλά ποιήματα. Σε όλες τις συμμετοχές διαπιστώθηκε μια ευαισθησία. Τα  θέματα περιστρέφονται γύρω από την αγάπη, τη φιλία, τον έρωτα, την ειρήνη, τη δυστυχία του συνανθρώπου, τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις απογοητεύσεις των νέων, το περιβάλλον, την απάνθρωπη μορφή του σύγχρονου κόσμου, τον πόλεμο, την αδικία και την εκμετάλλευση, τα σύγχρονα εθνικά θέματα, τον ψεύτικο παράδεισο των ναρκωτικών και τη δυστυχία που προκαλούν. Και βέβαια η οικονομική  κρίση που όλοι μας βιώνουμε τώρα έχει ιδιαίτερα επηρεάσει και θυμώσει  τους νέους μας.
Στα ποιήματα διακρίνεται η επαναστατικότητα των νέων, η σταθερή απόφασή τους να κάνουν τις υπερβάσεις τους και συχνά φαίνεται η αγωνία τους για τα μεγάλα προβλήματα, το μέλλον του κόσμου και η απογοήτευσή τους για την όλο και αυξανόμενη φθορά της κοινωνίας »





Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Νέα Χορωδία του Δήμου καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου, η οποία απέδωσε 3 θεατρικά τραγούδια από το έργο  «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπ. Μπρέχτ. (Τέσσερις στρατηγοί - Ανάγκη να σε πάρω εγώ - Εμβατήριο για λεηλασίες. Επεξεργασία Γιώργου Κουρουπού σε μουσική Μ. Χατζηδάκι και μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη. Επίσης  απέδωσε  το What a wonderful wordG.D.Weiss/G.Douglas – εναρμόνιση: N. Hanf.


Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Εύα Κουσιοπούλου.

Από τον Εκδοτικό Οίκο Μπίμπης, εκδίδονται τα ποιήματα που έχουν βραβευθεί στον διαγωνισμό ανά 2 χρόνια, με τον τίτλο «Ψήγματα Χρυσού». 

Οι  μαθητές που απέσπασαν βραβεία και επαίνους  είναι:
Α. ΓΥΜΝΑΣΙΑ

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ    Βοζίκη Δέσποινα, Εκπαιδευτήρια Τρικάλων «Αθηνά», Ιδιωτικό Γυμνάσιο.
Χαραλαμπόπουλος Δημήτρης, 2ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Αττικής
Κυρκόπουλος Ηλίας, 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ     Στρατουδάκη Σοφία,  Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Παν/μίου Κρήτης
                           Γκίνη Μαρία, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Μενεμένης Θεσ/νίκης
                         Παυλάκου Αικατερίνη, 3ο Γυμνάσιο Σύρου

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ      Καραγιώργου Δέσποινα,  1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου- Κορδελιού   Θεσ/νίκης
                          Κιαμίλης Νικόλαος, 4ο Γυμνάσιο Συκεών Θεσσαλονίκης
                          Ηλιάδου  Ευγενία – Μαρίνα, 1ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

1ος ΕΠΑΙΝΟΣ    Ανδρεάδη Στεφανία, 2ο Γυμνάσιο Βριλησσίων   Αττικής
                            Σιγκούδη Ευθυμία, 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών
                           Τσούλκα Άννα, 2ο Γυμνάσιο Σερρών

2ος ΕΠΑΙΝΟΣ    Βραχνής Στέλιος,   Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Μενεμένης
                          Καπουσίδου Ωκεανίς, 1ο Γυμνάσιο Περαίας Θεσσαλονίκης
                          Βαρβάρη Άννα, 1ο Γυμνάσιο Ν. Μουδανιών Χαλκιδικής
                            
3ος ΕΠΑΙΝΟΣ    Ανδρέικος  Δημήτριος,  6ο Γυμνάσιο Ζωγράφου Αττικής
                            Λάμπρου Παναγιώτα, Γυμνάσιο Γερακίου Λακωνίας
                            Δελίτσκου Κωνσταντίνα, 3ο Γυμνάσιο Εχεδώρου Θεσσαλονίκης


Β. ΛΥΚΕΙΑ


1ο ΒΡΑΒΕΙΟ      Τσίμηλας Κων/νος, ΓΕΛ Βροντάδου Χίου
                            Μιμιλίδου Σοφία, 2ο ΓΕΛ Έδεσσας
                            Αλέγρα Μαρία –Ιωάννα, ΓΕΛ Ψυχικού

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ      Δαρδούμπα Κωνσταντινιά, 3ο  Εσπερινό ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας
                            Καραγιάννη Σωτηρία, 1ο ΓΕΛ Χαλκίδας
                            Στραγαλινός Ευστάθιος, 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων Αττικής

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ      Γκαζέπη Ουρανία, ΓΕΛ Ν. Τρίγλιας Χαλκιδικής
                           Ψαράκη Μαρία, 7ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης
                         Γάσπαρης Νικόλαος, 2ο ΓΕΛ Κουφαλίων Θεσσαλονίκης
                         
1ος ΕΠΑΙΝΟΣ:  Παναγιωτόπουλος Ευάγγελος, ΓΕΛ Κάτω Αχαΐας
                            Μαρκοπουλιώτου Μαρία- Νεφέλη, 3ο ΓΕΛ Νέου Ηρακλείου Αττικής
                            Λαουλάκος  Συμεών- Αναστάσιος, ΓΕΛ Καπανδριτίου
                            Χατζοπούλου Σοφία, 1ο  ΓΕΛ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης

2ος ΕΠΑΙΝΟΣ    Σερμιέ Αθηνά, ΓΕΛ Μακροχωρίου Ημαθίας
                            Σταμούλη Ελευθερία, 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου
                            Σαραντζή Μαρία- Σταυρούλα, 1ο ΓΕΛ Αγίου  Δημητρίου Αττικής
                            Χαντζή Ευφροσύνη, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη

3ος ΕΠΑΙΝΟΣ    Μαμούχα Κατερίνα, 2ο ΓΕΛ Πυλαίας
                            Παρασκευοπούλου Σουζάνα, 1ο ΓΕΛ Συκεών Θεσσαλονίκης
                            Μπέλλου Μαρία, Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θες/νίκης
                            Καρανταγλή Έλενα, ΓΕΛ Πολυγύρου Χαλκιδικής

Σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό δόθηκαν αναμνηστικά συμμετοχής από την Γραμματέα του ΣΕΚΒΕ κ. Εύα Ρουσσίδου.


Απονομή Βραβείων 4ου Πανελληνίου Ποιητικού Διαγωνισμού