Τρίτη 2 Απριλίου 2013

2α Απριλίου- Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Μεγάλη γιορτή για το Παιδί και το Βιβλίο στο προαύλιο του 1ου Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών πραγματοποιήθηκε η Μεγάλη Γιορτή για το Παιδί και το Βιβλίο  στο προαύλιο του  1ου Δημοτικού  Σχολείου Ειδικής Αγωγής  Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης  μαθητές  από  το 2ο Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης, το Ειδικό Δημοτικό  Σχολείο Τυφλών, το 6ο  Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής, το 11ο Δημοτικό  Σχολείο Θεσσαλονίκης ενώ παραβρέθηκαν  από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Ατόμων με αναπηρία   «Μέριμνα Ζωής ».
Η εκδήλωση  ξεκίνησε με την ανάγνωση του Μηνύματος για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το οποίο για τη φετινή χρονιά έγραψε  για το Τμήμα των Η.Π.Α. η πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων από το El Paso του Τέξας,   Pat Mora.
Στη συνέχεια  η  Χορωδία του  Δημοτικού Σχολείου των  Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη τραγούδησε  υπό την διεύθυνση της Γεωργία Γκανά   παραδοσιακά τραγούδια  ενώ οι παραβρισκόμενοι μαθητές χτυπούσαν παλαμάκια στο ρυθμό αλλά και καταχειροκρότησαν τους   μαθητές της παιδικής χορωδίας.
Επίσης το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης– Αμεα Νεάπολης – Συκεών  χόρεψε  ελληνικούς παραδοσιακούς  χορούς ενώ οι παιδαγωγοί Ειρήνη Ιωσηφίδου και Χάρης Ονούφριος, στο κιόσκι του παραμυθιού διάβασαν  με τη συμμετοχή των παιδιών το παραμύθι «Οι ψείρες στα όπλα» από τις εκδόσεις Πατάκης.
Στην εκδήλωση επίσης υπήρχαν ξυλοπόδαροι- κλόουν από τον Παιδικό Σταθμό ΚΟΠΕΡΤΙ  που διασκέδασαν τα παιδιά ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας πρόσφερε σε όλους τους μαθητές βιβλία, αφίσες και προσκλήσεις για κινηματογράφο και θέατρο.
 Χαιρετισμό απεύθυνε  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης,  ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία  καθώς και όλους τους παραβρισκόμενους εκπαιδευτικούς  αλλά κυρίως τους μικρούς  μαθητές μεταξύ άλλων ανέφερε : «Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας συνεχίζει την προσπάθειά του για τη διάδοση του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας. Το πρώτο μας μέλημα είναι να έχουμε νέους αναγνώστες, τους μικρούς μαθητές. Γιατί αν τα παιδιά αγαπήσουν το βιβλίο από την παιδική ηλικία θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή. Με  τέτοιου είδους εκδηλώσεις πιστεύουμε ότι φέρνουμε σε επαφή το παιδί με το βιβλίο».
Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Έλλη Χρυσίδου η οποία τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης  στηρίζει πάντα τις εκδηλώσεις  για το παιδί και το βιβλίο και ευχήθηκε στα παιδιά να περάσουν ένα όμορφο πρωινό.
Ο Διευθυντής του  1ου Δημοτικού    Σχολείου  Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης κ. Πολυχρόνης Ευκαρπίδης ευχαρίστησε τόσο τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας όσο και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για την εκδήλωση, «η οποία έφερε μεγάλη χαρά στους μαθητές του», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Για τη σημερινή εκδήλωση χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν, τα οποία αναγνώστηκαν στους παριστάμενους, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων των Καρκινοπαθών Παίδων «ΣΤΟΡΓΗ» κ. Τίμη Μπακατσέλου.
Την εκδήλωση επιμελήθηκε και παρουσίασε η Γραμματέας του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κ. Εύα Ρουσσίδου.
 Η Γιορτή πραγματοποιήθηκε  με την ευγενική συμμετοχή της ομάδας φοιτητών των τμημάτων  Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ψυχολογίας του Α.Π.Θ  που πραγματοποιούν την πρακτική άσκηση στο 1ο Δημοτικό σχολείο  Ειδικής Αγωγής
Στο πλαίσιο του δεκαημέρου για το Παιδί και το Βιβλίου ο Πολιτιστικός Σταθμός της ΕΡΤ 3,  9,58 fm  σε συνεργασία με τον ΣΕΚΒΕ παρουσίασε την Τρίτη 2 Απριλίου,  τετράωρη  ραδιοφωνική εκπομπή –αφιέρωμα στο παιδικό βιβλίο,  από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι  με τους  δημοσιογράφους Αναστασία Γρηγοριάδου, Ειρήνη Κουρτίδου  κσι  Θανάση Γωγάδη  και  με τη συμμετοχή συγγραφέων, εκδοτών  και παιδιών. Στην εκπομπή μεταξύ άλλων συμμετείχαν  οι συγγραφείς: Τασούλα Τσιλιμένη, Έλενα Αρτζανίδου, Όλγα Σεχίδου, Ανθή Γραμματικοπούλου, Άννα Χατζημανώλη και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.
Το δεκαήμερο για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου  διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης και την Περιφέρεια  Κεντρικής Μακεδονίας.
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΤ3,  9,58 FM , 102 FM   - TV 100,  FM 100, 100,5 FM ,