Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Γιορτή έναρξης του 31ου Φεστιβάλ Βιβλίου-Κοσμοσυρροή και πλήθος εκδηλώσεων


Ανανεωμένο και σε καινούργιο χώρο, στο αναπλασμένο τμήμα της Ν. Παραλίας ξεκίνησε με μεγάλο πλήθος επισκεπτών το 31ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Ιδιαίτερο τόνο,  και μάλιστα με λειτουργικό τρόπο, δίνει η θαλάσσια συγκοινωνία καθώς πολλοί φίλοι του βιβλίου έρχονται από το Λευκό Πύργο στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου με το καραβάκι  «Κλειώ»,  υπογραμμίζοντας οι διοργανωτές,  με τον τρόπο αυτό,  την επιθυμία των θεσσαλονικέων να ξεκινήσει η θαλάσσια συγκοινωνία.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης αναφερόμενος στο πρώτο διήμερο λειτουργίας του Φεστιβάλ Βιβλίου, μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, αγαπούν  το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης και το  απέδειξαν με την  μεγάλη προσέλευση τους, το πρώτο διήμερο λειτουργίας του».
Για το νέο χώρο που λειτουργεί φέτος το  Φεστιβάλ Βιβλίο, το αναπλασμένο τμήμα της Ν. Παραλίας ο κ. Μπαρμπουνάκης αναφέρει: «Η Ν. Παραλία προσφέρει περισσότερες ανέσεις και διευκολύνσεις τόσο στους περιπατητές της παραλίας όσο και στους ποδηλάτες, ενώ στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν στιγμές αναψυχής και ξεκούρασης. Επίσης τα περίπτερα των εκδοτών συνυπάρχουν πιο αρμονικά στο χώρο με τις κατασκευές και τους χώρους της αναπλασμένης παραλίας, κάνοντας τη βόλτα στα βιβλία, κυριολεκτικά, απολαυστική.»

Εκατοντάδες φίλοι του βιβλίου  παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση  που προέκυψε από την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου – συγγραφέα  Κώστα Μπλιάτκα : «Τιτανικός – Η κοινωνική μυθολογία του “αβύθιστου πλοίου”», των εκδόσεων ΤΟΠΟΣ, με ομιλητές τους δημοσιογράφους Παντελή Σαββίδη και Χριστίνα Χαλεπλίδου, τον  δημοσιογράφο – συγγραφέα  Γιώργο Σκαμπαρδώνη και  τον  συγγραφέα του βιβλίου, ενώ ο συνθέτης Άλκης Κακαλιάγκος και η Σοφία Παπακωστάκη (βιολί)  έπαιξαν κομμάτια από αυτά που έπαιζε η ορχήστρα του ιστορικού όσο και μοιραίου υπερωκεάνιου,  εκείνη τη νύχτα της 15ης Απριλίου 1912. Η εκδήλωση  παρουσίασης του βιβλίου ήταν ενταγμένη  στη γιορτή έναρξης του Φεστιβάλ Βιβλίου.

Λίγο νωρίτερα η γιορτή είχε ξεκινήσει με Ορχηστρική Μουσική από το συγκρότημα «Φωνές των Λαών - Shanti» με συνθέσεις του Χρήστου Λέτσου και μπαλάντες orchestral από τους: Χρήστο Κούτρα , μπουζούκιΙωάννη Καρμπάση, φλάουτο, Χρήστο Λέτσο, κιθάρα, Khodayar Vambakshs, πιάνο, ενώ η Αφροδίτη Πι πρόσφερε στους παραβρισκόμενους   προσωπικές της  συνθέσεις με την  κιθάρα της.

Στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου από την πρώτη μέρα λειτουργίας του βρέθηκαν γνωστοί συγγραφείς, εκδότες, εκπρόσωποι της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και  χιλιάδες φίλοι του βιβλίου.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΒ΄ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΙΟΥ

·        Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, στις  9:30  – 10:30 μ.μ  στη Νέα Παραλία – χώρο του  Φεστιβάλ Βιβλίου(εξέδρα) θα προβληθεί το   του ωριαίο ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 «Ο Τσιτσάνης της Θεσσαλονίκης», του Γιώργου Σκαμπαρδώνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Σανιώτη, στο πλαίσιο της σειράς της ΕΡΤ 3 ο «Αιώνας της Θεσσαλονίκης».

·        Την Τετάρτη 13  Ιουνίου, στη Νέα Παραλία - χώρος Φεστιβάλ Βιβλίου (εξέδρα), στις    8:00 -9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί  χορευτική εκδήλωση με την  ομάδα  του Πνευματικού Κέντρου Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας   Θεσσαλονίκης  με  χορούς  από την  Καππαδοκία, Μικρά Ασία, Ήπειρο και Νησιά   και  με χοροδιδάσκαλο τον   Βασίλη  Αδαμόπουλο. 

·        Τετάρτη  13 Ιουνίου, στη Νέα Παραλία - χώρος Φεστιβάλ Βιβλίου (εξέδρα), στις    9:00 – 10:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί  Εκδήλωση «ο Ερυθρός  Σταυρός στην Θεσσαλονίκη χθες και σήμερα», με ομιλητή τον Αρχηγό του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης  Πρώιμο Εμμανουήλ.

·        Την Πέμπτη 14 Ιουνίου, στη Νέα Παραλία - χώρος Φεστιβάλ Βιβλίου (εξέδρα), στις   9:00 – 10:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί  προβολή ωριαίου ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 «Ταξίδι στις ράγες του χρόνου…Από το τραμ στο μετρό», της Μάρνης Χατζηεμαννουήλ , σε σκηνοθεσία της Βούλας Κωστάκη,  στο πλαίσιο της σειράς της ΕΡΤ 3 ο «Αιώνας της Θεσσαλονίκης».

·        Την Παρασκευή  15  Ιουνίου στη Νέα Παραλία - χώρος Φεστιβάλ Βιβλίου (εξέδρα), στις   8:00 – 09:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Κώστας Βάρναλης Το Φως που Καίει», σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων Β.Ε  και με  ομιλητές: Δημήτρης Καραμβάλης, κριτικός λογοτεχνίας: «Κώδικες Γραφής στην ποίηση του Κ.  Βάρναλη»  
Ελένη Καρασαββίδου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΒΕ: « Το Φως που (πάντα) Καίει»
Συνοδεύουν μουσικά οι «Οδοιπόροι της Θεσσαλονίκης»: Θανάσης Τσίρος-  μπουζούκι,  Δημήτρης Ζαγοριανός – κιθάρα,  Κώστας Βασιλειάδης -  φυσαρμόνικα,  Σταύρος Μωραΐτης -  κιθάρα,  Δημήτρης Ντίνας - κιθάρα.
Ερμηνεύουν: Βασίλης Χατζόπουλος Σταύρος Μωραϊτης, Έλλη Χατζηκυριακίδου, Γιούλη Αλεξίου.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ  Χαρ.  Μπαρμπουνάκης και ο πρόεδρος της ΕΣΒΕ Αλ. Δαφνομήλης

ΒΑΣΙΚΕΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το φεστιβάλ   πραγματοποιείται  από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης,  σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης  και θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου 2012.
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και εντάσσεται  στο Έτος Εορτασμού  «Θεσσαλονίκη 2012- 100 χρόνια από την Απελευθέρωση». Η φετινή επετειακή  διοργάνωση είναι αφιερωμένη στους Θεσσαλονικείς ποιητές και πεζογράφους του αιώνα (1912 – 2012)

Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η κορυφαία εκδήλωση του ΚΒ΄ Πνευματικού Μαΐου  «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης», (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες) ο οποίος υποστηρίζει  έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους.
Πλήθος  εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, θεάτρου, χορού  που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΚΒ΄ Πνευματικού Μαΐου φιλοξενούνται  τόσο στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου αλλά και σε άλλες αίθουσες εκδηλώσεων και ανοιχτούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Συνοπτικά αναφέρουμε τα εξής:
Στα 110  εκθετήρια, φιλοξενούνται πάνω από 150 εκδοτικοί οίκοι της χώρας που παρουσιάζουν πάνω από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη σύγχρονη  βιβλιοπαραγωγή
Στα εκθετήρια του Φεστιβάλ Βιβλίου ξεναγούνται κάθε χρόνο πάνω από 500.000 επισκέπτες, όλων των ηλικιών. 
Στη  φετινή  διοργάνωση συμμετέχει για  έκτη   συνεχόμενη χρονιά   και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, με έντυπο υλικό και ειδικές προβολές θεμάτων που αφορούν τον ευρωπαίο πολίτη. 

Με το Φεστιβάλ Βιβλίου συνεργάζονται σημαντικοί φορείς της πόλης, οι οποίοι βοηθούν στην προώθηση και την προβολή του βιβλίου,  της φιλαναγνωσίας και γενικότερα του πολιτισμού: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ΕΡΤ -3,  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Αθήνα), Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, Ένωση Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης. 

Ώρες Λειτουργίας:

Καθημερινά 7.00 το απόγευμα με 11.30  το βράδυ
Κυριακές ανοικτά και το πρωί 10.30 έως τις 13.30