Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Αναγγελία 31ου Φεστιβάλ Βιβλίου-Αποτελέσματα έρευνας για το βιβλίο

Στην   αναγγελία του 31ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης  και  στην   ανακοίνωση των αποτελεσμάτων  της 6ης μεγάλης έρευνας – δημοσκόπησης για το βιβλίο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης,  στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι (16 Μαϊου 2012).
Αναφορικά με το 31ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις  8 έως τις 24 Ιουνίου 2012,   στον αναπλασμένο χώρο της Ν. Παραλίας ο κ. Μπαρμπουνάκης τόνισε:
«Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κατάφερε και φέτος, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα, να πραγματοποιήσει για 31η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Βιβλίου και το αφιερώνει στους Θεσσαλονικείς ποιητές και πεζογράφους του αιώνα, στο πλαίσιο του Έτους Εορτασμού  «Θεσσαλονίκη 2012- 100 χρόνια από την Απελευθέρωση». Το Πανελλήνιο  Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης και ο Πνευματικός Μάιος    διοργανώνονται  από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, και  τελούν υπό την αιγίδα  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  του Δήμου Θεσσαλονίκης και  του Υπουργείου Πολιτισμού.»
Η συμμετοχή των εκδοτών είναι πολύ ικανοποιητική, γεγονός που αποδεικνύει ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η μεγαλύτερη συντροφιά πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη. Για τη φετινή χρονιά, το Φεστιβάλ θα πάει ανατολικά, πάντα στην παραλία, στον αναπλασμένο χώρο της Ν. Παραλίας (από το ύψος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης προς το Μέγαρο Μουσικής). Επίσης,  έχει ήδη ξεκινήσει σειρά εκδηλώσεων λόγου και τέχνης, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του ΚΒ΄  Πνευματικού Μαΐου – Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με φορείς της πόλης,   για την προβολή και την ανάδειξη του τοπικού πνευματικού δυναμικού, που έχει  ασίγαστη διάθεση  για δράση και έκφραση. Είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας αλλά και όσοι έρχονται από άλλες πόλεις της χώρας  να ξεναγηθούν στο Φεστιβάλ Βιβλίου,  θα ζήσουν μια ξεχωριστή γιορτή στην παραλία με τα βιβλία γιατί μας αρέσει να διαβάζουμε». 
Για τα αποτελέσματα της  έρευνας  για το ελληνικό βιβλίο   που πραγματοποιήθηκε  για 5η συνεχόμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια του 30ου Φεστιβάλ Βιβλίου (03  –19 Ιουνίου 2011) στο χώρο λειτουργίας του Φεστιβάλ,  από την Εταιρεία Δημοσκοπήσεων Interview και τα παρουσίασε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Εταιρείας κ. Δημήτρης Βασιλειάδης, ο κ. Μπαρμπουνάκης  ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όπως θα διαπιστώσετε από τα ευρήματα της έρευνας το Φεστιβάλ Βιβλίου αυξάνει τους φίλους τους, οι οποίοι παρά την οικονομική κρίση πραγματοποιούν αγορές βιβλίων κατά την ξενάγησή  τους  στα περίπτερα του Φεστιβάλ. Ενθαρρυντικό επίσης  είναι ότι είχαμε αύξηση του αριθμού βιβλίων που διάβασαν οι αναγνώστες. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι φίλοι του βιβλίου στηρίζουν περισσότερο τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς τους
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε και  ο Αντιπρόεδρος Β του ΣΕΚΒΕ κ.  Δ.  Τζιαμπίρης .