Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Μαύρη επέτειος



ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ
barbounakisbabis@yahoo.gr

Συμπληρώθηκε προχτές η επέτειος των δέκα χρόνων της τραγωδίας στο σημείο μηδέν, που χώρισε την ιστορία της Αμερικής στο πριν και μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη. Σαν μια κακή προφητεία του Νοστράδαμου που πραγματοποιήθηκε, η ανθρωπότητα έζησε τα γεγονότα με κομμένη την ανάσα από τα φρικιαστικά πλάνα που αποτυπώθηκαν στις οθόνες των τηλεοράσεων. Η ύπαρξή τους εκεί, μέρος μιας τραγωδίας που τους επέλεξε η μοίρα για να πρωταγωνιστήσουν και να μείνουν σύμβολα της ανθρωπότητας. Εκατό μέρες χρειάστηκαν οι πυροσβέστες για να σβήσουν τις φωτιές στη Νέα Υόρκη και ατέλειωτες οι ώρες πόνου και προσμονής για νέα των αγαπημένων ανθρώπων τους.
Εκτός από τις χιλιάδες των αδικοχαμένων σ’ αυτήν την παράλογη πράξη, πολλοί ήταν αυτοί που ηρωικά έπεσαν στο σημείο μηδέν στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους άλλους. Ο Μάικ Σίνγκισον, τυφλός, στάθηκε τυχερός αφού οδηγήθηκε από το σκύλο του 78 ορόφους κάτω, στο βόρειο πύργο, με ασφάλεια στο σπίτι ενός φίλου, ενώ πολλοί σκύλοι έψαχναν για μέρες με αυτοθυσία στα καυτά χαλάσματα για επιζήσαντες. Το 2005, τέσσερα χρόνια μετά, βρέθηκα στο σημείο μηδέν και ένιωσα το μεγάλο κενό όχι μόνο από την απουσία των δίδυμων πύργων, αλλά και από την απουσία της μικροσκοπικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που καταστράφηκε ολοσχερώς τη μέρα εκείνη. Θυμήθηκα ιστορίες ανθρώπων της οικογένειάς μου που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική τον προηγούμενο αιώνα και σίγουρα είχαν βρεθεί εκεί για να εκκλησιαστούν.
Ανάμεσα στα 3.000 θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου υπήρξαν και 26 Ελληνοαμερικανοί. Ο ομογενής αστυνομικός Τζον Κασσιμάτης έδωσε μάχη για να σώσει ζωές μέσα στο παγκόσμιο κέντρο εμπορίου και τα κατάφερε. Με καταγωγή από τη Σύμη και τα Κύθηρα, ο Τζον Κασσιμάτης μεγάλωσε στις γειτονιές της Νέας Υόρκης. Από τη δράση του ίδιου και της ομάδας εκείνες τις ημέρες λίγα χρόνια αργότερα ο σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν εμπνεύστηκε την ταινία «Word trade center». Το χαρακτήρα του Τζον Κασσιμάτη υποδύθηκε ο Νίκολας Κέιτζ. Μια άλλη Ελληνίδα, η Ντανιέλ Κουσούλις, αντιπρόεδρος εταιρίας εργαζόμενη στους δίδυμους πύργους, δε στάθηκε τυχερή. Η 29χρονη απόφοιτη του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης θα μείνει στη μνήμη μέσω του ιδρύματος που δημιούργησε ο πατέρας της, το οποίο δίνει υποτροφίες σε μαθητές για πανεπιστημιακές σπουδές που φοιτούν στο ίδιο λύκειο από το οποίο αποφοίτησε κάποτε η Ντανιέλ. Ελπίδες ζωής που ξεπήδησαν μέσα από τα συντρίμμια μιας καταστροφής που μετέτρεψε σε λίγα λεπτά τη μέρα σε νύχτα, πριν από δέκα χρόνια, για όλο τον κόσμο.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας