Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Ο «μαύρος κύκνος» | ΓΝΩΜΕΣ | Agelioforos.gr

Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε στον αστερισμό του φόβου. Η αβεβαιότητα, το τυχαίο, ο νόμος των πιθανοτήτων είναι έννοιες που απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στις δύσκολες εποχές της κρίσης που διανύουμε. Οπως αναφέρει ο Νασίμ Ταλέμπ στο βιβλίο του «Ο μαύρος κύκνος», το οποίο έχει μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Φερενίκη», είμαστε εντελώς ανίκανοι να διατυπώσουμε με ακρίβεια οποιαδήποτε πρόβλεψη για τους οικονομικούς δείκτες. 
Σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα θεωρία του, η ανικανότητα οφείλεται στο ότι αρνούμαστε να συνυπολογίσουμε το ενδεχόμενο της εμφάνισης των «μαύρων κύκνων». Τη θεωρία αυτήν την έχει εμπνευστεί από τη σπανιότητα αυτών των πτηνών που παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά: είναι ιδιαιτέρως απρόβλεπτα, έχουν τεράστιες συνέπειες και αφού συμβούν, όλα έχουν μια εξήγηση γι’ αυτά σαν να ήταν πράγματι δυνατόν να προβλεφθούν. Κλασικό παράδειγμα «μαύρου κύκνου» ήταν η 11η Σεπτεμβρίου. Ο Νασίμ Ταλέμπ, καλεσμένος αποφοίτων αμερικανικού πανεπιστημίου, μίλησε στο ελληνικό κοινό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δημιουργώντας αίσθηση με τα λεγόμενά του.
Ο συγγραφέας στάθηκε προφητικός με το τελευταίο του βιβλίο αναφερόμενος στην κρίση της παγκόσμιας οικονομίας ένα μόλις χρόνο πριν από την έλευσή της. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2007. Ο Ταλέμπ γεννήθηκε στο Λίβανο, έζησε όλες τις δραματικές συνθήκες του εμφύλιου πολέμου χάνοντας φίλους και συμμαθητές του από αδέσποτες σφαίρες. Η καλύτερη συντροφιά του για να αντέξει στην εφηβεία του όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα ήταν τα δεκάδες βιβλία στο υπόγειο του σπιτιού του. Μανιακός αναγνώστης, δηλώνει πως «τα πιο σημαντικά βιβλία είναι αυτά που δεν έχουμε διαβάσει και τα πιο επικίνδυνα πράγματα είναι αυτά που δε μας περνούν ποτέ από το μυαλό». Δηλώνει Βυζαντινός στην καταγωγή, αφού κατάγεται από μια περιοχή στην οποία αναμείχθηκαν οι Βυζαντινοί και οι Αραβες. Η παιδεία ήταν για αιώνες ελληνική. Ο ίδιος μιλά και διαβάζει ελληνικά. Απαρνιέται την εθνική συνείδηση, είναι άλλωστε ο ίδιος πολίτης του κόσμου. Εχει διδάξει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία και στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. 
Πιστεύει ότι η έννοια του εθνικού κράτους είναι τεχνητή και δεν υπήρχε πριν από τη γαλλική επανάσταση. Δε χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και οτιδήποτε έχει καταφέρει να διασωθεί μέσα στους αιώνες έχει αξία, είναι αποδεδειγμένα χρήσιμο και έχει κερδίσει το σεβασμό του. «Η φύση μάς προσφέρει το μέτρο και μας δείχνει πόσο εφήμερη και θνητή είναι η τεχνολογία. 
Ας μη νομίζουμε λοιπόν ότι κάνουμε κάτι σπουδαίο, επειδή χειριζόμαστε καλά κάποιο γκάτζετ», αναφέρει.