Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ευρώπη χωρίς Ελλάδα ίσον βαρβαρότητα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ*
barbounakisbabis@yahoo.gr

Τεταμένο το πολιτικό κλίμα το Σαββατοκύριακο που πέρασε και η ένταση εξακολουθεί να υπάρχει την εβδομάδα που διανύουμε με τις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση. Η τρόικα αποφάσισε να πιέσει πολύ περισσότερο για μειώσεις των κρατικών δαπανών, εφαρμογή νέου μισθολογίου, απολύσεις και εργασιακή εφεδρεία. Η Ευρώπη δεν καταφέρνει να βρει μέχρι στιγμής τον πολιτικό της βηματισμό για την ενοποίηση και την έξοδο των οικονομιών της από την κρίση, ενώ η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις προς τη Γερμανία για τη στήριξη της Ελλάδας σε μια ήπειρο όπου, όπως φαίνεται, η κρίση έχει μεταδοθεί παντού. Εχουμε γίνει πρωταγωνιστές σε όλο τον πλανήτη, θέμα συζήτησης σε Ανατολή και Δύση για τον ουσιαστικό ρόλο που παίζουμε για την ευρωπαϊκή συνοχή, αλλά και για τη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας.

Για την αρνητική αυτή συγκυρία ευθύνεται και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, o οποίος είχε μιλήσει ανοιχτά για χρεοκοπία της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να βρεθεί το κόμμα του εκτός Κοινοβουλίου στο Βερολίνο που ψήφιζε την προηγούμενη Κυριακή. Ο Ρέσλερ, πιστεύοντας πως θα αλίευαν ψήφους από τους ευρωσκεπτικιστές Γερμανούς που δε θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, προέβη σε δηλώσεις εναντίον της χώρας μας που εξόργισαν τα στελέχη και τους υπουργούς της χριστιανοδημοκρατίας και την καγκελάριο Μέρκελ που τον ανακάλεσε δημοσίως στην τάξη.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο υπουργός Οικονομικών της Αμερικής, Τ. Γκάιτνερ, που θα συναντιόταν στην Ουάσινγκτον με τον Γιώργο Παπανδρέου, δηλώνει πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία αν της δοθεί περισσότερος χρόνος για να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να επιστρέψει στις αγορές. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις δηλώσεις του διάσημου Ιταλού αρχιμουσικού Ρικάρντο Μούτι πως «Ευρώπη χωρίς Ελλάδα ίσον βαρβαρότητα». Ο Μούτι, ζωντανό σύμβολο της χώρας του, δηλώνει φιλέλληνας και πιστεύει ότι για τον ευρωπαϊκό Νότο το μυστικό βρίσκεται στον πολιτισμό. Οπως λέει, «εδώ άρχισε η κουλτούρα, εδώ γεννήθηκαν οι μεγάλες ιδέες και από εδώ μεταδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Αιώνες οι πλούσιες χώρες της Ευρώπης επωφελήθηκαν από αυτές. Και πρώτα απ' όλα από την Ελλάδα. Στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό βρίσκεται ολόκληρο το οικοδόμημα του δυτικού κόσμου. Και στην εποχή που υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον γι' αυτόν, η Ελλάδα είναι αναγκαία όσο ποτέ...».


*Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας