Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

Επάρκεια χρόνου

Ευρωσκεπτικισμός είναι το εκλογικό αποτέλεσμα του 2014 που κυριάρχησε στην Ευρωβουλή και έβαλε σε περιπέτειες τις κυβερνήσεις πολλών χωρών. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Γαλλίας έκανε τον περισσότερο θόρυβο με τη Μαρίν Λεπέν να εκτοξεύει απειλές για εμπόδιση της ολοκλήρωσης της ΕΕ, την εγκατάλειψη του ευρώ από τη χώρα της από το ευρώ και την καθιέρωση της εθνικής κυριαρχίας σε σχέση με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τα κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης που έχουν προκύψει από τα οικονομικά μέτρα είναι τεράστια και στις μέρες μας πιο επίκαιρος παρά ποτέ είναι ο Γκάρι Μπέκερ, ο νομπελίστας που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, υποστηρικτής της φιλοσοφίας της οικονομίας που γίνεται καθοριστική για τον κόσμο που μας περιβάλλει.
Το βιβλίο του με τίτλο «Ο οικονομικός τρόπος που βλέπουμε τη ζωή» του χάρισε το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας το 1992, γιατί άλλαξε ριζικά το πώς μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Το κυριότερο πρόβλημα γι' αυτόν ήταν η έλλειψη χρόνου. Ενώ η παραγωγικότητα προσφέρει αφθονία πόρων, δε θα έχουμε επάρκεια χρόνου. Σε αντίθεση με τη μαρξιστική ανάλυση, η οικονομική προσέγγιση στην οποία αναφερόταν, τα άτομα δεν υποκινούνται μόνο από εγωισμό ή το κέρδος. Οπως περιγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του: «Μαζί με άλλους έχω προσπαθήσει να απομακρύνω τους οικονομολόγους από τις στενές παραδοχές για ιδιοτέλεια. Η συμπεριφορά οδηγείται από ένα πολύ πλουσιότερο σύνολο αξιών και προτιμήσεων. Η συμπεριφορά τους κοιτάζει στο μέλλον και είναι επίσης συνεπής στην πάροδο του χρόνου. Οι δράσεις περιορίζονται από το εισόδημα, το χρόνο, καθώς επίσης και από τις διαθέσιμες ευκαιρίες στην οικονομία και αλλού. Η πρόοδος στην οικονομία και την ιατρική έχει αυξήσει το μήκος της ζωής, αλλά όχι τη φυσική ροή του χρόνου. Τα ''θέλω'' παραμένουν αναντικατάστατα στις πλούσιες χώρες όπως είναι και στις φτωχές. Η πλήρης ικανοποίηση των επιθυμιών είναι μια Ουτοπία...».

Κλείνει στις 5 Ιουνίου το Μεγαλύτερο Παζάρι Βιβλίου Θεσσαλονίκης στο κατώι του βιβλίου

Το Μεγαλύτερο Παζάρι Βιβλίου της Θεσσαλονίκης που λειτουργεί στο κατώι του βιβλίου, Αριστοτέλους 6 με Τσιμισκή γωνία θα είναι ανοικτό έως και την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014.
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας ευχαριστεί θερμά όλες και όλους τους φίλους του βιβλίου, εκπαιδευτικούς και μαθητές που μας επισκέφτηκαν από τη Θεσσαλονίκη, το πολεοδομικό συγκρότημα του νομού καθώς και από τους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. 
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διαδικτυακούς φίλους μας στη σελίδα του Παζαριού Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες μας σελίδες, που προώθησαν τις σχετικές ενημερώσεις, την αφίσα μας αλλά και φωτογραφικό υλικό προβολής των εκδοτών και των χιλιάδων βιβλίων που υπάρχουν στο χώρο.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την άμεση ανταπόκριση τους να προβάλλουν και να στηρίξουν τη μεγάλη αυτή διοργάνωση.
Υπενθυμίζουμε ότι έως την Πέμπτη 5 Ιουνίου θα λειτουργούμε το Παζάρι Βιβλίου θα είναι ανοικτό κάθε μέρα από τις 9 το πρωί και έως τις 9 το βράδυ.
Σας ευχαριστούμε και θα σας περιμένουμε …