Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ευρωεκλογές



Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τα ιδιαίτερά της χαρακτηριστικά. Αυτή τη φορά οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με την ελληνική προεδρία και ας μη λησμονούμε πως η έννοια της ενωμένης Ευρώπης από εδώ ξεκίνησε. Οραματιστής της ιδέας ήταν ο Καποδίστριας, που κατέστρωσε το σχέδιο της ένωσης των εθνικών κρατών για ένα κοινό μέλλον χωρίς πολέμους και εθνικές αντιπαλότητες. Πέρασαν 200 χρόνια και το όραμα αυτό δεν λειτούργησε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Η Ευρώπη χωρίστηκε στα δύο, ο φτωχός Νότος και ο πλούσιος Βορράς. Μεθαύριο που ψηφίζουμε για την Ευρώπη και την τοπική αυτοδιοίκηση ένα είναι σίγουρο: θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις αποφάσεις μας με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε.
Κάποτε, σε παλιές προεκλογικές περιόδους, είχαμε εντάσεις, αντιπαραθέσεις, πολλές φορές και θύματα. Υπήρχαν τα κομματικά καφενεία και μια νεολαία έτοιμη να χυθεί στη μάχη για τα πιστεύω της. Η έξαψη των ημερών ήταν μεγάλη, καθώς και η κινητικότητα των υποψηφίων. Σήμερα είναι μια ιστορία γερασμένη που δεν συγκινεί τους νέους. Ισως γιατί ακούνε συνεχώς πως το διακύβευμα των εκλογών είναι η σταθερότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την εισροή κεφαλαίων προς τη χώρα μας, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Ομως φως στο τούνελ δεν έχουμε δει ακόμη. Και αν οφείλουμε να ψηφίσουμε με προσοχή, είναι γιατί είναι σημαντικό για το μέλλον των παιδιών μας.
Οι σημερινοί νέοι μπορεί να μαστίζονται από την ανεργία, αλλά και αυτοί που είναι εργαζόμενοι με χαμηλό μισθό κινδυνεύουν να βρεθούν στο μέλλον χωρίς σύνταξη και περίθαλψη στην υγεία. Το σημερινό προβληματικό σύστημα στην Ελλάδα θα πρέπει να το συντηρήσουν οι 3.500.000 εργαζόμενοι, τόσοι είναι όσοι εργάζονται στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι 2,7 εκατ. είναι συνταξιούχοι και 1.500.000 άνεργοι. Οι συνέπειες μιας χαμένης γενιάς δεν είναι απλώς οικονομικές αλλά και κοινωνικές, αφού εδραιώνεται η τάση οι νέοι που παραμένουν άνεργοι να επιλέξουν την αποχή από τις εκλογές και από τη δημοκρατική διαδικασία. Οι περισσότεροι ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα είναι μέρος της νέας τάξης που γιγαντώνεται στην Ευρώπη, των νεόπτωχων, χωρίς ελπίδα να αλλάξουν την τύχη τους. Η έμφυτη αισιοδοξία στα νιάτα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα.

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ
αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας

Το Φεστιβάλ επέστρεψε στον ιστορικό του χώρο: στην αναπλασμένη νέα παραλία 6-22 Ιουνίου 2014

Στον αναπλασμένο χώρο της Νέας Παραλίας (από το Λευκό Πύργο – Βασιλικό Θέατρο έως το Μακεδονία Παλλάς), εκεί όπου εγκαινιάστηκε πριν από 32 χρόνια από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, επιστρέφει το 33ο Φεστιβάλ Βιβλίου ανανεωμένο με νέα περίπτερα και με εντυπωσιακή συμμετοχή εκδοτικών οίκων και φορέων του πολιτισμού, των γραμμάτων και της πόλης
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαστε όλοι οι εκδότες πολύ χαρούμενοι γιατί το Φεστιβάλ Βιβλίου γύρισε στο σπίτι του! Ο θεσμός του Φεστιβάλ Βιβλίου ξεκίνησε πριν από 32 χρόνια, όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Όλα αυτά τα χρόνια ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας ήταν πάντα συνεπής κάθε άνοιξη στο ραντεβού του με βιβλιόφιλο κοινό, πάντα με συνδιοργανωτή το Δήμο Θεσσαλονίκης. Διοργανώνουμε από το 1982 ανελλιπώς το Φεστιβάλ Βιβλίου αλλά φέτος εκτιμούμαι ότι θα σπάσει κάθε ρεκόρ προσέλευσης και συμμετοχής πολιτών κάθε ηλικίας. Οι Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, αγάπησαν το Φεστιβάλ Βιβλίου και το ήθελαν στο φυσικό του χώρο, στην ιστορική παραλία της Θεσσαλονίκης. Φέτος τους περιμένουμε όλους για να ξεναγηθούμε, να ενημερωθούμε για τις νέες και παλαιότερες εκδόσεις, να ψυχαγωγηθούμε με το πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Φεστιβάλ αλλά και να θυμηθούμε σημαντικές στιγμές και προσωπικότητες που σφράγισαν με την παρουσία τους την πολύχρονη παρουσία του».
Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η κορυφαία εκδήλωση του ΚΔ΄ Πνευματικού Μαΐου «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης», (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες) ο οποίος υποστηρίζει έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους. Πλήθος εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, θεάτρου, χορού που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΚΔ΄ Πνευματικού Μαΐου θα φιλοξενούνται τόσο στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου αλλά και σε άλλες αίθουσες εκδηλώσεων και ανοιχτούς χώρους της Θεσσαλονίκης. 
Το 33ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένο στον εορτασμό της πόλης ως: «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014». 
Συνδιοργανώνεται με το Δήμο Θεσσαλονίκης από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Υπουργείου Μακεδονίας –Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

33ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. 6- 22 Ιουνίου 2014
Στον αναπλασμένο χώρο της Νέας Παραλίας
(από το Λευκό Πύργο – Βασιλικό Θέατρο έως το Μακεδονία Παλλάς) 

Με ωράριο λειτουργίας:
καθημερινά από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ 
και τις Κυριακές και το πρωί 11-13.30 


και το απόγευμα 18.30-23.00