Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

11η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου

Η πόλη μας για 11η συνεχόμενη χρονιά υποδέχεται τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από περίπου 13 χρόνια στην Παραλία στο Λευκό Πύργο, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου.
Ενας από τους πιο καταξιωμένους θεσμούς, που εδώ και τρεις δεκαετίες μας κρατά συντροφιά κάθε καλοκαίρι, πιστός στο ραντεβού του. Ετσι, έχουν δημιουργηθεί νέοι θεσμοί, όπως είναι ο Πνευματικός Μάιος, ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, τα περιφερειακά φεστιβάλ και η ίδρυση βιβλιοθηκών στις παραμεθόριες περιοχές. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει καταξιωθεί ως πόλη του βιβλίου. Χάρη στο μεγάλο αριθμό των φίλων που στηρίζουν την προσπάθεια, έχει αναλογικά μεγαλύτερη κατανάλωση βιβλίων, δημιουργώντας έτσι και περισσότερους βιβλιόφιλους. Ενας από τους θεσμούς αυτούς, που πρέπει να διατηρηθεί και να συνεχιστεί, είναι η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου. Πιστεύουμε ότι το βιβλίο είναι η μοναδική διέξοδος στα αδιέξοδα που είμαστε υποχρεωμένοι να διαβιούμε. Ξεκίνησε από χτες και θα διαρκέσει ώς την Κυριακή 11 Μαΐου, όπως πάντα στο Διεθνές Εκθεσιακό Συνεδριακό Κέντρο της Helexpo - ΔΕΘ.
Φέτος, έχει την ιδιαιτερότητα ότι φορέας υλοποίησης είναι το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, το οποίο, μετά τη διακοπή λειτουργίας του EKEBI, έχει αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες και τις δράσεις του. Φέτος τιμώμενη χώρα είναι το Ισραήλ. Ιστορικό γεγονός που υπογραμμίζει τη μεγάλη στήριξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, ειδικότερα στον τομέα του πολιτισμού. Πιστεύουμε ότι με τη μεγάλη παρουσία των ελλήνων εκδοτών, αλλά και με τη συμμετοχή 14 ξένων χωρών θα δώσει το στίγμα της οικουμενικής έκφρασης. Οι πλούσιες εκδηλώσεις, 230 τον αριθμό, θα καλύψουν ένα μεγάλο φάσμα από θεματικούς χώρους, όπως φεστιβάλ κόμικ, φεστιβάλ ποίησης, παρουσιάσεις ελλήνων και ξένων συγγραφέων, συναντήσεις για παιδιά και εφήβους. Οι Βορειοελλαδίτες εκδότες και όλοι οι άνθρωποι του βιβλίου θα στηρίξουν και φέτος την 11η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου και με τη συμπαράσταση της Πολιτείας και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, για να μπορέσει να συνεχίσει αυτήν τη δημιουργική της διαδρομή. 

Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ
προέδρου Συνδέσμου Εκδοτών Β. Ελλάδας