Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Το στοίχημα

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ*
barbounakisbabis@yahoo.gr

Το μεγάλο στοίχημα των ημερών για την Ευρώπη δεν είναι πλέον η σωτηρία της Ελλάδας, αλλά της ευρωζώνης. Η συνταγή της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν απέδωσε καρπούς, η κρίση στην Ιταλία, τη Γαλλία και τα προβλήματα των άλλων χωρών καταδεικνύουν ότι η γερμανική Ευρώπη παρά τα μέτρα που επιβάλλει στους άλλους λαούς δεν μπορεί να βρει το δρόμο της εξόδου από την κρίση. Πριν από είκοσι χρόνια, οι Γερμανοί έδιναν βαρύτητα στην ευχή που έκανε μετά το 1945 ο Τόμας Μαν να δει «όχι μια γερμανική Ευρώπη, αλλά μια ευρωπαϊκή Γερμανία». Σήμερα στο Βερολίνο κυκλοφορεί το «Μια ευρωπαϊκή Γερμανία μέσα σε μια γερμανική Ευρώπη».
Μην ξεχνάμε πως στις αρχές του 20ού αιώνα η Γερμανία έχασε την ευκαιρία της να γίνει μια οικονομική και πολιτιστική δύναμη. Στις αρχές του 21ου αιώνα κρατά το ρόλο του ηγεμόνα της σταθερότητας μένοντας σταθερή στις αγαπημένες αρχές της οικονομικής πειθαρχίας βάζοντας στη γωνία τη Γαλλία, που βιώνει πρωτοφανή λιτότητα μετά το 1945. Το δεύτερο πακέτο λιτότητας ανακοινώθηκε μέσα σε τρεις μήνες ενώ την ίδια στιγμή οι προβλέψεις της τράπεζας της Γαλλίας κάνουν λόγο για μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και το 2012 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ δε θα ξεπεράσει το 1%. Στο μεταξύ, η Γερμανία καταγράφει θεαματική αύξηση εξαγωγών, προαναγγέλλει μείωση φορολογίας και σημειώνει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Μέσα σ’ αυτό το απρόβλεπτο σκηνικό καλείται η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει την οικονομία της σε ένα ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον χωρίς κανένα πνεύμα αλληλεγγύης με γνώμονα την επιβολή ποινών από τους ισχυρότερους στους ασθενέστερους. Μετά τα PIGS ένα νέο ζώο έχει προστεθεί στην παρέα των κερδοσκόπων που για χάρη συντομίας επινοούν από τα ακρωνύμια και νέες έννοιες. Το CIVET είναι τα αρχικά των χωρών Κολομβία, Ινδονησία, Βιετνάμ, Αίγυπτος και Τουρκία, που έχουν δημιουργήσει funds που επενδύουν αποκλειστικά στις χώρες αυτές υποσχόμενα θεαματικές αποδόσεις. Το αιλουροειδές Μοσχογαλή Σιβέτ εμπνέει τους τίγρεις των αγορών που δημιουργούν νέα οικονομικά φιλόδοξα σχέδια από βρετανική τράπεζα. Η δική μας αγωνία προς το παρόν είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης των οκτώ δισ. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων αλλά και ομολόγων που λήγουν μέσα στο Δεκέμβριο. Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά φορτισμένα από αλληγορικές προφητείες άλλων εποχών...

*Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας