Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

40ό Φεστιβάλ Ολύμπου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ*
barbounakisbabis@yahoo.gr


Το προηγούμενο Σάββατο είχα την τύχη να είμαι καλεσμένος μαζί με άλλους συναδέλφους μου, περιφερειακούς συμβούλους της παράταξής μας, σε μια επαφή με το νομό Πιερίας. Οσες φορές κι αν κανείς επισκεφτεί αυτό το μέρος δεν είναι αρκετό για να ανακαλύψει τον πλούτο και την ομορφιά αυτού του τόπου της μακεδονικής γης. Η καλλιτεχνική πανδαισία ήχων και χρωμάτων, θεατρικές παραστάσεις που ξεκίνησαν τον Ιούλιο και συνεχίζονται τον Αύγουστο με επίκεντρο το αρχαίο θέατρο του Δίου, είναι σίγουρα μια επιτυχία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών παραγόντων που με πολύ μεγάλο μεράκι προσφέρουν στον τόπο τους, ένα τόσο επιτυχημένο φεστιβάλ παράλληλα με την ανάδειξη του αρχαιολογικού θησαυρού της περιοχής. Είναι τόσα πολλά και ιδιαίτερα τα δρώμενα που δεν αρκεί ένα μονόστηλο για να περιγράψει κανείς τον πλούτο του 40ού Φεστιβάλ Ολύμπου που αξιοποιεί όλα τα αξιοθέατα της περιοχής -αρχαίο θέατρο Δίον, κάστρο Πλαταμώνα, αρχαιολογικός χώρος Λειβήθρων και Κέντρο Μεσογειακών Ψηδιφωτών.
Φέτος φιλοξενήθηκε ως τιμώμενη χώρα η Ισπανία με δύο ιδιαίτερες εκθέσεις που έκαναν και την έναρξη του φεστιβάλ: «Ο Νταλί και τα βιβλία - Dalibros» και «Γκερνίκα: Η ιστορία ενός πίνακα» του Πικάσο.
Στην αίθουσα μπλε κοβαλτίου ξετυλίγεται το ιστορικό της δημιουργίας, διάρκειας 35 ημερών, αυτού του τόσο διάσημου πίνακα, συμβόλου καταγγελίας κατά του φασισμού. Ζωγραφισμένο σε τεράστιες διαστάσεις σε άσπρο - μαύρο χρώμα παρουσιάζει τα διαφορετικά στάδια δημιουργίας του που προοριζόταν για τη διεθνή έκθεση του Παρισιού το 1937. Οταν μαθαίνει ο Πικάσο από το ραδιόφωνο το βομβαρδισμό της πόλης, αποφασίζει να αφιερώσει την τοιχογραφία του περιπτέρου στην τραγωδία της Γκερνίκα. Στην άλλη, κατακόκκινη αίθουσα της έκθεσης, αφιερωμένη στον Σαλβαντόρ Νταλί, μέσα σε ένα ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό αποκαλύπτεται η στενή σχέση του ιδιοφυούς καλλιτέχνη με το βιβλίο. Ευτυχισμένες, δημιουργικές στιγμές αποτυπώνονται στο φωτογραφικό αυτό υλικό με τον ιδιοφυή αυτόν καλλιτέχνη να περιστοιχίζεται από τα αγαπημένα του βιβλία. Αλλωστε ο ίδιος είχε δηλώσει «πως στις επερχόμενες γενιές θέλω να αφήσω περισσότερο τα βιβλία μου παρά τους πίνακές μου». Γι' αυτόν το βιβλίο δεν ήταν ένα φυσικό αντικείμενο, αλλά ενσάρκωνε την πιο θεωρητική διάσταση ύπαρξης, όπως έγραφε στη διάρκεια της ζωής του.
 ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου