Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

Οι Ελληνικές επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ*
barbounakisbabis@yahoo.gr


Σκληρό αγώνα επιβίωσης δίνουν καθημερινά οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα που καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του να μη χάνουν λεφτά παρά να βγάζουν κέρδη... Θλιβερή προοπτική που διαφαίνεται στο επικείμενο «κούρεμα» των ομολόγων που θα γονατίσει τις ελληνικές τράπεζες και θα τις υποχρεώσει να κλείσουν τη στρόφιγγα των δανειοδοτήσεων ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις για να γίνουν ανταγωνιστικές θα πρέπει να ρίξουν τις τιμές, να μειώσουν το κόστος παραγωγής, να περικόψουν μισθούς ή να απολύσουν κόσμο προκαλώντας ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Σ’ αυτήν τη δυσοίωνη οικονομική κατάσταση στο επίκεντρο βρίσκονται οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης στις οποίες γίνονται έρευνες αγοράς από ελληνικές επιχειρήσεις με σκοπό τη μετανάστευσή τους. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011 περίπου 800 ελληνικές επιχειρήσεις καταχωρίστηκαν στη Βουλγαρία, οι οποίες προσφέρουν επαγγελματική απασχόληση σε 82.000 άτομα. Πρωταγωνίστρια αναδεικνύεται η κεντρική Μακεδονία, που έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, και ιδιαίτερα η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να στραφούμε όλοι στα ελληνικά προϊόντα; Εχουμε όλοι καταλάβει ότι πρέπει να μειωθούν οι εισαγωγές; Εδώ πρέπει να τονίσουμε αυτό που συνέβη το 2009, όταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων τη χρονιά αυτή ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 9,5 δισ. ευρώ. Επιτέλους, να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά προϊόντα.
Στο μεταξύ, ο μήνας Οκτώβρης είναι ο μήνας προσέλκυσης ξένων επενδυτών στη χώρα μας. Γερμανοί, Ολλανδοί και Γάλλοι είναι οι πρώτοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιχειρηματική δράση στην πατρίδα μας. Διαχείριση αστικών απορριμμάτων, τουρισμός, ενέργεια, τρόφιμα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι τομείς που βρίσκονται στο στόχαστρο των πολυεθνικών εταιριών που θέλουν να επενδύσουν. Ηδη γνωστή ολλανδική εταιρία μετέφερε την παραγωγή του γάλακτος υψηλής παστερίωσης από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε συνεργασία με τις εδώ κτηνοτροφικές μονάδες που θα παράγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και θα απευθύνονται στην εγχώρια κατανάλωση.
Σίγουρα είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την οικονομική πορεία της χώρας μας. Οι σημερινές αγωνιώδεις προσπάθειες που γίνονται από τους επιχειρηματίες ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας πιστεύουμε ότι θα τύχουν άμεσης ανταπόκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας και από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να πετύχουμε τον πολυπόθητο στόχο μας.


*Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου