Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη Τύπου:23 Γιορτή για το Παιδί και το Βιβλίο


Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Παιδικών Βιβλιοθηκών διοργανώνουν ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων για τα παιδιά, με αφορμή την 2α Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, από 28 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2012.
Το πανόραμα εκδηλώσεων του Δεκαημέρου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έτους εορτασμού
«Θεσσαλονίκη 2012 - 100 χρόνια από την Απελευθέρωση», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού.
Το δεκαήμερο περιλαμβάνει λογοτεχνικές εκδηλώσεις, θεατρική παράσταση, κινηματογραφική προβολή, έκθεση παιδικού βιβλίου, εικαστικών, αφήγηση παραμυθιών, παράσταση καραγκιόζη, και όπως κάθε χρόνο τη μεγάλη γιορτή για τα παιδιά όλης της πόλης με τραγούδι, χορό, χάπενινγκ και δώρα.
Στη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ και του Κέντρου Μπάμπης Μπαρμπουνάκης δήλωσε: «Στόχος τόσο του Συνδέσμου όσο και του Κέντρου είναι να στρέψει το παιδί από μικρή ηλικία στο βιβλίο, να αγαπήσει το διάβασμα και να το θεωρεί χαρά και όχι καταπίεση. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις που φέρνουν το παιδί σε επαφή με το βιβλίο, εκθέσεις παιδικού βιβλίου, αφηγήσεις παραμυθιών και πολλές άλλες δράσεις τις οποίες ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης υλοποιούν στη διάρκεια όλης της χρονιάς με αποκορύφωμα το δεκαήμερο για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίο. Επίσης οι μαθητές μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις γνωρίζουν τους συγγραφείς και έχουν την δυνατότητα να συνομιλήσουν μαζί τους. Ευελπιστούμε στην μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση των παιδιών στις εκδηλώσεις του δεκαημέρου, για να πάρουμε και εμείς κουράγιο να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την διάδοση του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας».
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού που έχει γίνει στις Βιβλιοθήκες του Δήμου καθώς και στο πρόγραμμα «Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών», που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης τόνισε ότι ο Δήμος «αγκαλιάζει» όλα τις εκδηλώσεις που γίνονται στην Πόλη και αφορούν κυρίως το παιδικό βιβλίο και συνεχάρη τον Σύνδεσμο Εκδοτών Β.Ε και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις πρωτοβουλίες που παίρνουν για την προώθηση του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Γιάννης Τζανής, Φιλόλογος – λογοτέχνης προέτρεψε όλα τα παιδιά να διαβάζουν και εξωσχολικά βιβλία, να κρατήσουν την επαφή τους με το βιβλίο στην έντυπη μορφή του, γιατί αυτήν η σχέση είναι αναντικατάστατη και μοναδική. Επίσης τους συμβούλεψε να δωρίζουν βιβλία στους φίλους και συμμαθητές τους.
Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, του τμήματος δημοσιογραφίας, οι οποίοι έθεσαν στους ομιλητές ενδιαφέροντα ερωτήματα και προβληματισμούς για το βιβλίο και το μέλλον του, όπως το βλέπουν μέσα από τα δικά τους παιδικά μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου