Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Πανελλήνιος Μαθητικός Ποιητικός Διαγωνισμός Ανακοίνωση αποτελεσμάτων και απονομή βραβείων

Μια εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση και ποίηση ήταν αυτή της Κυριακής 13 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και απονεμήθηκαν τα βραβεία των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου από όλη τη χώρα,που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Ποιητικό Διαγωνισμό.
Το Διαγωνισμό, που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια, διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στα πλαίσια του ΚΒ΄ Πνευματικού Μαΐου – Η πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκ.ης, ενώ φέτος εντάσσεται στο Έτος Εορτασμού «Θεσσαλονίκη 2012 - 100 χρόνια από την Απελευθέρωση» και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό και απένειμαν βραβεία ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρτσιώτης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Αντώνης Καρουμπης, ο Σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα παιδείας κ. Δημήτρης Βάνης, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ 3 κ. Κώστας Μπλιάτκας, και ο Γραμματέας του ΣΕΚΒΕ - εκδότης Γιώργος Μπίμπης
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης Μπάμπης Μπαρπουνάκης αφού ευχαρίστησε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την παρουσία τους στην εκδήλωση τόνισε τη σημασία που έχει η ενασχόληση των παιδιών με την ποίηση και παρότρυνε τους μαθητές να συνεχίσουν να γράφουν ποιήματα είτε βραβεύτηκαν είτε όχι, στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Επίσης, ιδιαίτερα ικανοποιημένος αναφέρθηκε στην μεγάλη συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό, η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού υπήρξε ανταπόκριση από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, από την Κρήτη έως τον Έβρο.

Η κριτική επιτροπή για την απονομή των βραβείων η οποία αποτελείται από τους Γιάννη Τζανή, φιλόλογο – λογοτέχνη, Πέτρο Μπέσπαρη, φιλόλογο – λογοτέχνη και Γιώργο Μπίμπη – εκδότης για τον διαγωνισμό αναφέρει:
«Στην επιτροπή έφθασαν περίπου 1000 ποιήματα μαθητών Γυμνασίων, Λυκείων και Τ.Ε.Ε. από όλη τη χώρα μας. Aυτό δείχνει ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων μας θέλει να εκφραστεί με την τέχνη, να δημιουργήσει, να καλλιεργήσει την ευαισθησία του και να συνεχίσει την παράδοση της ελληνικής πολιτιστικής προσφοράς και στέλνει ένα μήνυμα προς την πολιτεία να θεσπίσει θεσμούς ώστε οι νέοι να μπορούν μέσα στα σχολεία να δημιουργούν και να εκφράζονται. Σημαντική επίσης ήταν η συμμετοχή μαθητών και από πολλά επαρχιακά σχολεία της χώρας κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Επιπλέον η ποιότητα των ποιητικών κειμένων, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών ήταν ικανοποιητική και φαίνεται πως ορισμένοι απ’ τους συμμετέχοντες έχουν δυνατότητα με την ανάλογη καλλιέργεια να γράψουν καλά ποιήματα. Σε όλες τις συμμετοχές διαπιστώθηκε μια ευαισθησία. Τα θέματα περιστρέφονται γύρω από την αγάπη, τη φιλία, τον έρωτα, την ειρήνη, τη δυστυχία του συνανθρώπου, τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις απογοητεύσεις των νέων, το περιβάλλον, την απάνθρωπη μορφή του σύγχρονου κόσμου, τον πόλεμο, την αδικία και την εκμετάλλευση, τα σύγχρονα εθνικά θέματα, τον ψεύτικο παράδεισο των ναρκωτικών και τη δυστυχία που προκαλούν. Και βέβαια η οικονομική κρίση που όλοι μας βιώνουμε τώρα έχει ιδιαίτερα επηρεάσει και θυμώσει τους νέους μας. Τέλος στα ποιήματα διακρίνεται η επαναστατικότητα των νέων, η σταθερή απόφασή τους να κάνουν τις υπερβάσεις τους και συχνά φαίνεται η αγωνία τους για τα μεγάλα προβλήματα, το μέλλον του κόσμου και η απογοήτευσή τους για την όλο και αυξανόμενη φθορά της κοινωνίας»

Από τον Εκδοτικό Οίκο Μπίμπης, εκδίδονται τα ποιήματα που έχουν βραβευθεί στον διαγωνισμό ανά 2 χρόνια, με τον τίτλο «Ψήγματα Χρυσού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου