Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

Γιορτή πολιτισμού το φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου

Εντυπωσιακή η συμμετοχή του κόσμου στο 31ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, χορού, θεάτρου και προβολών  στο χώρο λειτουργίας του Φεστιβάλ.  

Πέφτει σήμερα το βράδυ (Κυριακή 23 Ιουνίου)  η αυλαία για το 31ο  Φεστιβάλ Βιβλίου  Θεσσαλονίκης,  που πραγματοποιήθηκε στο αναπλασμένο τμήμα της Ν. Παραλίας  συνεχίζοντας την  πετυχημένη πορεία του. 
Οι χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ Βιβλίου είχαν,  στη διάρκεια των 17 ημερών λειτουργίας του, τη δυνατότητα   κάνουν την βόλτα τους στην παραλία με τα βιβλία, να ενημερωθούν για τις νέες  εκδόσεις, να συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν καθημερινά και να προμηθευτούν τα βιβλία τους για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης ικανοποιημένος από την συμμετοχή του κόσμου τόσο στο 31ο Φεστιβάλ Βιβλίου όσο και στις παράλληλες εκδηλώσεις  αναφέρει: «Παρότι η χώρα μας βρίσκεται σ’ αυτήν την δύσκολη οικονομική κατάσταση οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο,  με την μεγάλη τους προσέλευση στο Φεστιβάλ Βιβλίου επιβεβαίωσαν  για ακόμη μία φορά την μοναδική σχέση τους με το Φεστιβάλ και γενικότερα με το βιβλίο. Το βιβλίο απέδειξε ότι είναι παντός καιρού και αντέχει στις δυσκολίες. Είμαι ικανοποιημένος τόσο από την προσέλευση του κόσμου όσο και από τις πωλήσεις. Επίσης θεωρώ ότι  με τις παράλληλες εκδηλώσεις που έγιναν στο χώρο του Φεστιβάλ με τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής, της ΕΡΤ 3 του Κρατικού Θεάτρου και πολλών άλλων φορέων,  προσφέραμε στους Θεσσαλονικείς  μία  πραγματική γιορτή πολιτισμού».
Στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου βρέθηκαν γνωστοί συγγραφείς, εκδότες, εκπρόσωποι της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και  χιλιάδες φίλοι του βιβλίου.
Το  31ο φεστιβάλ  Βιβλίου  πραγματοποιήθηκε   από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης,  σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και εντάσσονταν   στο Έτος Εορτασμού  «Θεσσαλονίκη 2012- 100 χρόνια από την Απελευθέρωση». Η φετινή επετειακή  διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στους Θεσσαλονικείς ποιητές και πεζογράφους του αιώνα (1912 – 2012)
Το Φεστιβάλ Βιβλίου ήταν  η κορυφαία εκδήλωση του ΚΒ΄ Πνευματικού Μαΐου  «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης», (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες) ο οποίος υποστηρίζει  έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους.
Στα 110  εκθετήρια, φιλοξενήθηκαν  πάνω από 150 εκδοτικοί οίκοι της χώρας που παρουσίασαν  πάνω από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη σύγχρονη  βιβλιοπαραγωγή
Στη  φετινή  διοργάνωση συμμετείχε για  έκτη   συνεχόμενη χρονιά   και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, με έντυπο υλικό και ειδικές προβολές θεμάτων που αφορούν τον ευρωπαίο πολίτη. 

Με το Φεστιβάλ Βιβλίου συνεργάστηκαν  σημαντικοί φορείς της πόλης, οι οποίοι βοηθούν στην προώθηση και την προβολή του βιβλίου,  της φιλαναγνωσίας και γενικότερα του πολιτισμού: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ΕΡΤ -3,  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Αθήνα), Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, Ένωση Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου