Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

Αναμνήσεις

Επαναλειτουργεί το πιο δημοφιλές βιβλιοπωλείο της πόλης, το «Κατώι του βιβλίου». Το θρυλικό υπόγειο της Αριστοτέλους ξεκίνησε με χιλιάδες τίτλους βιβλίων σε τιμές προσφοράς. Το «Κατώι», περίπου δύο χρόνια κλειστό, έλειψε από το κοινό που συνήθιζε να περνά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ τα Σάββατα γινόταν το αδιαχώρητο από πιστούς φίλους που έδιναν το «παρών» όλα αυτά τα χρόνια. Και ποιοι δεν πέρασαν στη διάρκεια της 40χρονης λειτουργίας του από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού... Αλλωστε, όποιος επισκεπτόταν την πόλη μας θα έκανε οπωσδήποτε ένα πέρασμα από το «Κατώι», ενώ η προσωπικότητα του Μανώλη Μπαρμπουνάκη ήταν πόλος έλξης όλων των πνευματικών δημιουργών της χώρας μας. Φανατικοί φίλοι του βιβλιοπωλείου όλα αυτά τα χρόνια, με συνεχή επαφή, ο Μάνος Κατράκης, η Τζένη Καρέζη με τον Κώστα Καζάκο, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Μαλβίνα, ο Φρέντυ Γερμανός, ο Κυρ, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Σοάρες και πολλοί άλλοι.
Πρώτος ο Μανώλης καθιέρωσε την παρουσίαση του βιβλίου από το συγγραφέα στο κοινό μέσα στο βιβλιοπωλείο, που έγινε θεσμός τα επόμενα χρόνια. Το σύμπαν του Μανώλη, εκτός από αμέτρητους φίλους και υποστηρικτές του βιβλιοχώρου, περιελάμβανε γάτες που έκαναν βόλτες παρέα με τον αγαπημένο παπαγάλο, τον Κάρλο, ενώ πολλοί άλλοι παπαγάλοι συνυπήρχαν αρμονικά, με μια φιλόξενη διάθεση που δημιουργούσε η προσωπικότητα του αδελφού μου. Στιγμές μοναδικές, που πρόλαβε να «αιχμαλωτίσει» ο φακός του Μανώλη, αφήνοντας χιλιάδες φωτογραφίες μιας ευτυχισμένης και δημιουργικής εποχής. Μαζί με τις μαντινάδες που πρόλαβε να γράψει.
Μετά το «φευγιό» του Μανώλη έκλεισε το «Κατώι», ακολουθώντας τη μοίρα των βιβλιοπωλείων που χτυπήθηκαν λόγω της οικονομικής κατάστασης. Σήμερα, χάρη στην πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, ανοίγει και πάλι με τη συμμετοχή 200 περίπου εκδοτών και χιλιάδων τίτλων βιβλίων. Το «Κατώι» συνεχίζει την πορεία του στο χώρο μεταμορφώνοντας τις πολύβουες διαδρομές της Αριστοτέλους και Τσιμισκή με τις παρεμβάσεις του στον πολιτισμό.

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ
προέδρου Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου