Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ανοιξη, πράσινο και ρύποι

Οι τελευταίες δροσιές της άνοιξης με τις ηλιόλουστες μέρες του Μάρτη δείχνουν τα ανθισμένα δέντρα σαστισμένα που πρόλαβαν να ανθίσουν πρόωρα. Ομως δε φταίνε αυτά για την ομορφιά τους ούτε τα πολύχρωμα λουλούδια που θα αναγγέλλουν το Πάσχα.
Φταίει το ότι ζούμε σε μια πόλη με το λιγότερο πράσινο από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, «εμπλουτισμένοι» με εν δυνάμει τοξικά βαρέα μέταλλα που εκπέμπονται από τη λιγοστή βιομηχανία της πόλης μας, και τα καυσαέρια είναι η αιτία του κακού.
Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκάλυψε πως οι περισσότεροι πρόωροι θάνατοι οφείλονται στα σωματίδια παρά σε αυτοκινητικά δυστυχήματα. Εχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι τα φυτά και ιδιαίτερα τα δέντρα είναι αποτελεσματικοί δείκτες για τη μέτρηση ρυπαντών που προέρχονται είτε από την ατμόσφαιρα είτε από το έδαφος.
Τα αιώνια ελληνικά φυτά, ο πλάτανος και το πεύκο, γραπώνουν στο φύλλωμά τους ρύπους, που δεν ξεπλένονται εύκολα ούτε με τη βροχή. Ταυτόχρονα, ο φλοιός των κορμών αυτών των δέντρων λειτουργεί ως καλύτερος συσσωρευτής ρύπων απαλλάσσοντας την ατμόσφαιρα από τα βλαβερά αυτά σωματίδια.
Παράλληλα, την περίοδο αυτήν της κοινωνικής ξηρασίας τα αιωνόβια δέντρα της πολιτικής προσπαθούν να σταθούν όρθια και να δώσουν τροφή στις ρίζες της Δημοκρατίας.
Το καθήκον της προόδου είναι να βλέπει μπροστά. Χωρίς την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, που αφορά άμεσα την επιβίωση του ανθρώπου, δεν μπορεί να δοθεί καμιά ουσιαστική λύση για την εξάλειψη της βαρβαρότητας και την επικράτηση του σοσιαλισμού.

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ
αντιπροέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου