Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

Η εξορία των βιβλίων

Στη Νέα Παραλία, από το Ναυτικό Ομιλο Θεσσαλονίκης μέχρι την Μπότσαρη, λειτουργεί από την περασμένη εβδομάδα το Φεστιβάλ Βιβλίου που για περισσότερα από 30 χρόνια οργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου, Μπάμπη Μπαρμπουνάκη, το φετινό φεστιβάλ άλλαξε την τελευταία στιγμή χώρο. Ενώ είχε προγραμματιστεί να επιστρέψει δίπλα στο Λευκό Πύργο απ' όπου «εξορίστηκε» πριν από μερικά χρόνια για να ολοκληρωθούν τα έργα της ανάπλασης, ο δήμος το… μετάνιωσε και υπέδειξε το Ναυτικό Ομιλο. Οπως λέει ο κ. Μπαρμπουνάκης, η δικαιολογία του Γιάννη Μπουτάρη ήταν ότι πρόκειται για μία εμπορικού χαρακτήρα διοργάνωση, αφού τα βιβλία πωλούνται, τζίρος γίνεται, κέρδη καταγράφονται, αλλά ο χώρος παραχωρείται δωρεάν.
Σε μια περίοδο τόσο μεγάλης οικονομικής κρίσης και με δεδομένο ότι οι Ελληνες δεν είναι Φινλανδοί να διαβάζουν καθημερινά επί ώρες, η στάση αυτή του δημάρχου -αν ισχύουν όσα ισχυρίζεται ο Μπαρμπουνάκης- είναι πολύ σκληρή. Με τα δημόσια κονδύλια για τη στήριξη του βιβλίου σχεδόν μηδενισμένα το μόνο που απομένει ως κάποιου τύπου «ασπίδα» για τον εκδοτικό χώρο είναι οι κανονιστικές παρεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, η δωρεάν παραχώρηση δημόσιου χώρου στα φεστιβάλ βιβλίου. Η πλατεία Αριστοτέλους, αν είναι δυνατόν, ώστε ο τζίρος να μεγιστοποιηθεί. Η κυκλοφορία βιβλίων –όπως και εφημερίδων -είναι θέμα πολιτισμού για μια κοινωνία. Ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης έχει υποστηρίξει αυτή την άποψη στο Δημοτικό Συμβούλιο κι έχει απόλυτο δίκιο.
Είναι πιθανό πίσω από την άρνηση του δημάρχου να κρύβονται αισθητικοί λόγοι. Οι τέντες, οι καντίνες, οι πλανόδιοι και ό,τι συνεπάγεται μια τέτοιου χαρακτήρα διοργάνωση, στο πιο κεντρικό σημείο της παραλίας ίσως δε συνάδει για ορισμένους με την ατμόσφαιρα της αναπλασμένης νέας παραλίας. Σε αυτήν την περίπτωση με συνεργασία και καλή θέληση κάποια λύση θα είχε βρεθεί. Αλλωστε, και χωρίς το Φεστιβάλ Βιβλίου η εικόνα στο συγκεκριμένο σημείο της παραλίας –μπροστά στο Λευκό Πύργο- δεν είναι κάποιες στιγμές η καλύτερη δυνατή. Ξεκινώντας από τα τριτοκοσμικά καραβάκια – μπαρ που φορτώνουν και ξεφορτώνουν κόσμο εκεί ακριβώς, μέχρι τους πλανόδιους του παρεμπορίου που απλώνουν την πραμάτεια τους οπουδήποτε στη μέση της παραλίας χωρίς κανείς να τους ενοχλεί.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου