Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Το παιδικό βιβλίο και ο πρωθυπουργός | ΓΝΩΜΕΣ | Agelioforos.gr

Εδώ και 22 χρόνια πραγματοποιούνται στην πόλη μας πολλαπλές εκδηλώσεις για το παιδί επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου. Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας μαζί με το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνεργασία με τις παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης, και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποιούν το δεκαήμερο της γιορτής του παιδικού βιβλίου από 30 Μαρτίου έως 10 Απριλίου.
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των παιδιών και φέτος από όλα τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής, καλύπτοντας όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι να στρέψουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία στον απέραντο χώρο του βιβλίου βοηθώντας τα να κατακτήσουν τη γνώση και να καλλιεργήσουν τον ψυχικό τους κόσμο. Η προσπάθειά μας αυτή περιλαμβάνει λογοτεχνικές εκδηλώσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, έκθεση παιδικού βιβλίου, αφήγηση παραμυθιών και εικαστικά δρώμενα.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στο φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το οποίο έγραψε η πολυβραβευμένη Εσθονή συγγραφέας Εϊνό Πέρδικ «Το βιβλίο θυμάται» και προέτρεψε όλα τα παιδιά να μην ξεχνούν να διαβάζουν.
Η ευχάριστη έκπληξη φέτος ήταν την ημέρα του εορτασμού ο πρωθυπουργός της χώρας μας Γιώργος Παπανδρέου, που συναντήθηκε με τον πολυβραβευμένο και πολυαγαπημένο των παιδιών σύγχρονο Ελληνα παραμυθά Ευγένιο Τριβιζά, δείχνοντας έτσι τις ευαισθησίες του για τα μικρά παιδιά. Ξεφύλλισε τις έγχρωμες σελίδες με τις μακρινές φανταστικές χώρες του συγγραφέα, που γι' αυτόν δεν είναι άγνωστος, μια που γύρισε τον τελευταίο χρόνο όλα τα μέρη της οικουμένης. Γι' αυτόν ήταν μια προσπάθεια να πείσει τους κατοίκους της Φρουτοπίας να στηρίξουν οικονομικά τη χώρα του. Πόσο θα ήθελε το δικό του βίωμα να ανήκει στο χώρο της μυθοπλασίας του ευφάνταστου Ευγένιου Τριβιζά, που θα έδινε ένα ωραίο τέλος για όλους στην αγωνιώδη αυτήν περιπέτεια...
Οπως είχε αναφέρει ο Τζακ Λόντον στον «Ταξιδιώτη του ουρανού», η δύναμη της σκέψης και της φαντασίας είναι ικανή να σε κάνει να αντιμετωπίσεις και τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορούν να σου συμβούν και να σε θωρακίσουν ψυχικά και νοητικά για να ξεπεράσεις τις δοκιμασίες της ζωής.
* Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι πρόεδρος εκδοτών Βόρειας Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου