Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Φιλέλληνες

Ο Αλφαμπέτο είναι ένα δεκάχρονο παιδί στην Αφρική, ένα από τα χιλιάδες παιδιά που προσπαθούν να φτιάξουν το μέλλον τους πηγαίνοντας σχολείο. Ορφανός από πατέρα, καθημερινά περπατάει χιλιόμετρα φεύγοντας νύχτα από το σπίτι για το σχολείο και είναι η χαρά της μητέρας του (λόγω της μεγάλης ανέχειας της οικογένειας μπορεί να στείλει μόνον αυτόν), ελπίζοντας και αυτή σε ένα καλύτερο αύριο. Εδωσε ένα ελληνικό όνομα στο παιδί της (Αλφαμπέτο, δηλαδή ο Αλφάβητος) σε μια χώρα της Αφρικής, τη Μοζαμβίκη, όπου οι περισσότεροι είναι αναλφάβητοι. Αυτοί οι άνθρωποι που με ευκολία χαρακτηρίζονται τρίτος κόσμος έχουν ως μεγαλύτερη αξία και αγαθό τη μόρφωση από ό,τι τα υλικά αγαθά.
Σαν τον Σαμ Τσέκουας που αγαπά ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη, γιατί είναι η πόλη όπου σπούδασε Ιατρική. Ηρθε για σπουδές από τη Νιγηρία και όπου βρεθεί μιλά για τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη και παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές του εκδίδει ελληνικά βιβλία διατηρώντας ελληνικό βιβλιοπωλείο στην Αστόρια. Στην εποχή μας ίσως να είναι από τους λίγους που αισθάνονται «Το θαύμα να νιώθεις Ελληνας», που είναι ο τίτλος του βιβλίου του που παρουσίασε στο Σινέ «Αλέξανδρος» την Τρίτη το βράδυ σε ένα ενθουσιώδες κοινό. Ο Σαμ στην ομιλία του τόνισε πως «η παιδεία που πήρα στην Ελλάδα με έκανε άνθρωπο».
«Η Ελλάδα παραμένει η ίδια δημιουργική χώρα που μας παρουσίασαν οι αρχαίοι Ελληνες. Προσπαθώ να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο για να έρθουν σε επαφή με την Ελλάδα που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πανεπιστήμιο για την ανθρωπότητα. Για να μπορέσει κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει αυτήν την ιστορία πρέπει να περάσουν 400.000 χρόνια. Προσπαθώ να κάνω την αδελφοποίηση της Νέας Υόρκης με τη Θεσσαλονίκη, καθώς και να δοθούν ελληνικά ονόματα αρχαίων φιλοσόφων σε δρόμους της», είπε. Φυσικά η ομιλία του ήταν σε άπταιστα ελληνικά παρόλο που έφυγε από εδώ πριν από τριάντα χρόνια. Απ' ό,τι φαίνεται δεν έφυγε ποτέ από τη χώρα μας.
Ανάμεσα στους χιλιάδες τίτλους βιβλίων που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο περίπτερο 13 στη γιορτή του βιβλίου μέσα στη ΔΕΘ σκέφτηκα τα λόγια του. «Η τεχνολογία φέρνει την καταστροφή του βιβλίου, όμως σήμερα μπορούμε ό,τι κυκλοφορεί στην Ελλάδα να κυκλοφορεί σ' όλο τον κόσμο διαδικτυακά». Ισως αυτό να είναι και το δικό μας μέλλον.
ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου